Chineng Qigong

Vrijdag 1 maart 2019 was er een introductiedag Chineng Qigong door Patricia van Walstijn bij het Chi Neng Instituut in Arnhem. Tijdens het TaijiFestival had ik een uurtje meegedaan en dat voelde zo goed dat mijn interesse was gewekt. En dus meldde ik me aan. Mijn gevoel was goed, het was een leerzame dag met weer nieuwe inzichten en aandacht voor mezelf. TaiJi is stiekem mijn favoriet, maar wat is Qigong toch leuk en goed voor je lijf. Met deze vorm waren er veel raakvlakken met de Qigong die ik ken, maar toch ook anders met nieuwe dingen. Top! Ik ga me er eerst zelf verder in verdiepen en bekijken of, en zo ja hoe, ik de opleiding hiervoor zou kunnen gaan doen. Want ja tijd en aandacht hiervoor heb je dan wel nodig. 🙂 Energie volgt aandacht… dus wie weet… wo.6 feb: inmiddels heb ik kort, maar flink, kunnen oefenen en invoelen en besloten om mezelf, in overleg met Patricia, aan te melden. Super, ik heb er enorm veel zin in en kijk al naar de eerstvolgende training uit.  

In de Winter buiten trainen?

Kan je in de winter ook buiten QiGong en/of TaiJi beoefenen? Nou, kijk zelf maar naar dit filmpje van 1 minuut. Dit heb ik zelf opgenomen op Ameland in de duinen. Is dat te doen? Nou, eerlijk gezegd best koud! Maar zoals mijn motto zegt “Niet denken,  gewoon doen!” kon ik natuurlijk niet anders dan het gewoon doen. Ik als koukleum, heb het dus gedaan! En het was gaaf!

STN Taiji Festival 2018

Zaterdag 10 november om 9 uur werd het Festival geopend door de voorzitter van STN; Theo Ypma. Judith van Drooge, van Inner Touch Tai Chi, stelde de juryleden voor en ook alle deelnemers die de wedstrijden mee zouden doen deze dag. De zaal liep langzaam vol met allemaal beoefenaars en geinteresseerden van TaiJi en QiGong. Een combinatie van beginners en gevorderden, een hele leuke en kleurrijke mix. Ook waren er een paar kraampjes neergezet met leuke hebbedingetjes. Hoe mooi dat ze dit toch elk jaar weer voor elkaar krijgen om te organiseren. Zelf ging ik naar twee workshops, namelijk:
  1. Chi Neng Qigong met Patricia van Walstijn. Volgens de beschrijving: “Dit is een medische qigong-vorm die ontwikkeld is door ​Dr. Pang Ming. ​Chi Neng Qigong versterkt lichaam en geest door training en het richten van je aandacht. De oefeningen zijn bedoeld om je lichamelijke gezondheid te verbeteren. Door beweging verdwijnt de stagnatie in je lichaam en kunnen de organen en spieren​ spanning loslaten. Ik vond het een interessante les met mooie en rustige bewegingen. We leerden de Lift Qi Up en Pour qi Down gecombineerd met de 3-Centres Merge staande oefening.” Veel herkenning ook met de Qigong die wij beoefenen, maar toch weer anders. Wat zijn er toch veel vormen, geweldig. Uiteindelijk hebben ze allemaal hetzelfde doel: jezelf beter in je vel voelen zitten. Hoe mooi is dat! Ik heb me daarom voor volgend jaar in maart alvast opgegeven voor een workshop bij Patricia. Omdat ik me wil verdiepen, maar vooral plezier wil hebben in wat ik elke dag weer leer. Leuk leuk leuk…
  2. Ergo-Taiji met ergotherapeute Christel Groenier. Ik had er nog nooit van gehoord. Volgens de beschrijving: “Het verbindt principes van Oosterse en Westerse bewegingsvormen en filosofieën. Ergotherapie en Taijiquan zijn voor Christel nauw met elkaar verbonden. Bij beiden gaat het om: met zo min mogelijk moeite zoveel mogelijk effect hebben.” Heb je een beperking? Je kan altijd bewegen, dat liet Christel hier wel zien met haar vorm van bewegen. En dat is iets wat ik zelf ook ondervonden heb. Je kan met bewust en goed bewegen een heel eind komen. Zorg goed voor jezelf, zonder grenzen over te gaan. Maar verleg je grenzen heeeeel geleidelijk… letterlijk…
Wat een leuke en leerzame dag weer. Beoefenaars, geïnteresseerden en leraren bij elkaar die een passie delen: Qi! Tijdens de lunch waren er ook leuke demo’s zoals met jonge Top sporters van het Wushu Instituut Hoyer. Ik heb onwijs genoten van zoveel Qi en enthousiaste mensen, bekenden en onbekenden… Volgend jaar probeer ik er weer bij te zijn. Jullie ook?  

Nieuwsbrief oktober 2018

Praktijkverhalen van JO-qigong-taiji en anderen. Klik op: Nieuwsbrief oktober 2018 Leuke weetjes over TaiJi, QiGong, foto’s en filmpjes en nu ook met het verhaal van een leerling die als NLP-instructeur verteld wat QiGong voor hem betekent. Wil je jezelf aanmelden voor de Nieuwsbrief (max. 4x per jaar) en de volgende editie als eerste in je mailbox ontvangen? Vul dan het formulier in op de homepage of bij Contact.  

Nieuwsbrief juli 2018

Praktijkverhalen van JO-qigong-taiji en anderen. Klik op: Nieuwsbrief juli 2018 Altijd leuke weetjes en persoonlijke verhalen. Wil je jezelf aanmelden voor de Nieuwsbrief en de volgende editie als eerste in je mailbox ontvangen? Vul dan het formulier in op de homepage of bij Contact.

Universiteit onderzoek TaiJi

Lisanne van Haften heeft als student aan de Universiteit Leiden onder begeleiding van dr. P. van Els gewerkt aan een Master thesis. Hiervoor deed ze onderzoek naar de beleving van Taichi, Qigong en Healing Tao in Nederland. Lisanne: “Ik onderzoek hierbij onder andere de rol van taoïsme in deze beleving. Ik ben hierdoor geïnteresseerd geraakt doordat ik tijdens mijn studie in China veel met Chinezen over hun beleving van Taichi heb gepraat en benieuwd werd hoe dit in Nederland was, aangezien het hier steeds populairder schijnt te worden. Naar aanleiding van haar scriptieonderzoek werd ook ik verzocht om een enquête over de beleving van Taichi, Qigong en Healing Tao in te vullen en uit te delen bij onze deelnemers van JO-qigong-taiji. Het ging om een link naar een online enquête. Daarnaast heeft ze me geïnterviewd via skype en werd er dieper ingegaan op het onderwerp en mijn persoonlijke ervaring. “Mijn scriptie is al goedgekeurd door mijn begeleider, dus in principe ben ik dus ook al geslaagd. Dit was nooit gelukt zonder jullie hulp! Ik wacht nu alleen nog op een definitieve goedkeuring vanuit de universiteit en kan dan echt de boel afronden. Ik heb een verkorte Nederlandse versie van mijn scriptie geschreven zodat je hiermee een beeld kan krijgen van de resultaten van mijn onderzoek.” Bij deze de link naar haar scriptie.