Een Qi-vol afscheid met mijn moeder…

Dit was zo bijzonder. Verdrietig en mooi tegelijk. 

Helaas is mijn vader, dik 4 maanden na het overlijden van mijn moeder, ook overleden en kregen we een maand daarna nog een andere klap te verwerken. Een heel heftig jaar met veel emotie, maar met ook heel veel mooie momenten om op terug te kijken *** zoals hieronder. Mijn moeder wilde heel graag meewerken aan deze documentaire. Dus ook dankbaar… 


”Het leven bestaat er uiteindelijk uit te accepteren wie je werkelijk bent.”

PERSBERICHT de Boeddhistische blik (hospice De Liefde)

Loslaten in Liefde

De dood is paradoxaal genoeg net zo’n belangrijk onderdeel van ons leven als het leven zelf. Geen leven, zonder dood. In onze economisch-wetenschappelijk georiënteerde maatschappij is er weinig aandacht voor de dood of hoe daartoe te verhouden. De nadruk ligt op gezondheid en het leiden van een succesvol leven. Het is dan ook niet vreemd dat mensen eerder geneigd zijn hun blik voor dit gegeven af te wenden dan hun vergankelijkheid onder ogen te komen. Ziekte en dood staat gelijk aan een falen van het menselijk lichaam en de medische wetenschap. De vraag naar hoe we ons er met meer gelijkmoedigheid toe kunnen verhouden wordt daarom des te prangender.

In de documentaire “Loslaten in Liefde” volgt filmmaker Misha Beliën de dagelijkse praktijk van het op het boeddhisme geïnspireerde ‘Hospice de liefde’. Hier wordt door de gasten, maar minstens zozeer door de medewerkers onderzocht hoe het lijden van een naderende dood kan worden verzacht. Hoe een afscheid in kwetsbaarheid en openheid misschien een waardevolle ervaring kan zijn ondanks dat afscheid nemen altijd moeilijk en pijnlijk is. Hoe geef je dat een plek? Wat is dat lijden? En hoe kan dat wezenlijk verzacht worden? Hoe inspireert het boeddhisme daar middels een focus op gelijkmoedigheid bij? Maar bovenal: ‘Hoe kunnen we loslaten in liefde?’

De uitzending van de Boeddhistische Blik: Loslaten in Liefde, was op zondag 8 november 2020 op NPO2.
Vooral de laatste scène is een ontroerend moment geweest. Je kan hier de uitzending terugzien. 

Ook een qi-vol filmpje wat ikzelf voor haar had gemaakt.

Li Hongshi vanuit China weer in Nederland, in de herhaling met de Body & Mind

Met de Lift Qi Up & Pour Qi down en Body & Mind van Chi Neng Qigong mocht ik Teacher Li al eerder, ieder 4 dagen, online vanuit China meemaken. Dat op zich was al heel bijzonder. Dit jaar kon Li echter (gelukkig) weer vanuit China naar Nederland reizen. Hij was hier drie weken, voor elk level (1, 2 en 3) vier dagen.

Heerlijk om nu in de kerk bij het Chi Neng Instituut zijn beeldende lessen mee te mogen maken. Samen met mijn examenmaatje Jan mochten we, van de vier, ieder twee dagen in de herhaling van de Body & Mind. Jan de donderdag en vrijdag, ik de zaterdag en zondag. Wat een feest*. Het was ook een heerlijke groep lieve mensen om mee samen te trainen. We hingen met z’n allen aan Li’s lippen. Hij nam ons mee in zijn belevingswereld van het bewegen en voelen met de Body & Mind. Met veel voorbeelden ook uit de praktijk. LOVE en naar het HART kwamen regelmatig terug. 

Zijn belangrijkste boodschap

Zijn belangrijkste boodschap was wel om alles met en vanuit liefde te doen. Van je hoofd naar je hart, stiller worden, terug naar de bron. Het beoefenen van de bewegingen in stilte met en naar je hart, voelen, luisteren, etc. Puur bewustzijn op een dieper niveau. En niet alleen in je QiGong oefeningen, maar ook in het dagelijks leven. Veel liefde naar alles wat je doet en naar je omgeving toe was ook huiswerk om mee te nemen. Die liefde kon je ook daadwerkelijk in de zaal voelen. Er hing een ongekende heerlijke sfeer. Samen…*

“Ik weet niets”

Alle oefeningen van de Body & Mind kwamen voorbij, heel intens en langzaam. Naast dit fysieke en naar binnen toe voelen, was de theorie erbij en de manier hoe Li beeldend kan vertellen bijzonder en leuk. Een mooie tip was om je QiGong oefeningen telkens weer te doen vanuit het NIETS MEER WETEN. “I know nothing!” zei hij steeds weer. Zet het weten aan de kant, laat wat je weet los en sta open voor steeds weer opnieuw leren. Ga elke keer weer staan alsof je niets weet, en opnieuw leren en weer opnieuw en weer opnieuw… Je bent leraar, maar je blijft ook altijd student. “We are all sisters and brothers”, zei hij. Eigenlijk weten we maar heel weinig, zo ook hoe het leven werkt.  En weten we het ook echt wel allemaal? Zet het weten, je ego aan de kant en ga opnieuw ervaren. Steeds weer opnieuw en opnieuw en opnieuw. “I know nothing!” Blijf leergierig, graaf diep naar binnen, steeds dieper en dieper. Metafoor: blijf met je schep op dezelfde plek net zo lang in die aarde graven tot je het water, de put, diep in de grond hebt gevonden. En dan verder…. en verder… en… * 

“Puur en happy met een groot hart”

Ander mooi beeldend voorbeeld van Li ging over baby’s en hele jonge kinderen versus volwassenen. Kinderen zijn puur en hebben een open hart (groot), zijn vaak happy en hebben heldere Qi. Volwassenen hebben door de jaren heen met allerlei ervaringen vervuilde Qi opgelopen, leven veel minder vanuit hun hart (klein), zitten vooral in hun hoofd (groot) en zijn vaak niet echt happy. Boodschap; vervuil die jonge Qi zo min mogelijk tot niet. Door weer meer te gaan leven vanuit je hart. ‘Bring home your heart’ is zijn boek wat hij heeft geschreven en waar hij dit soort voorbeelden allemaal mooi omschrijft. 

“Verander de Qi van je hart”

Al met al… Voordat je begint met de vorm QiGong is het belangrijk dat je met de basis begint; open je hart en voel de liefde en zachtheid diep binnen in jezelf en ver naar buiten. Focus daarna naar de beweging van QiGong (in/uit), zacht met liefde en voel dan wat er gebeurd. Verander de Qi van je hart. En als de Qi van je hart verandert, wat verandert er dan… En doe dit niet alleen tijdens het beoefenen van QiGong, maar ook in je dagelijkse leven. Zoals bij; het bereiden van je eten, het huis schoonmaken, reizen naar je werk, luisteren naar mensen, etc., etc.

Ja, weer veel geleerd, gedeeld en mooie inzichten gekregen. En dat ik nog veel te leren heb, zoals bovenstaande… en vooral dat ik niet zo streng hoef te zijn voor mezelf. En accepteren en laten voor wat er is en wat ik wel doe/zeg en niet doe/zeg.

Nog meer (weer) genieten…*

Li verteld beeldend over en met LOVE

Wil je ook Chi Neng QiGong doen? Kijk dan bij tabblad lessen en meld je aan. Of stel je vraag als je meer wilt weten. Gewoon doen!

Zoals Li wordt omschreven

Li is docent aan de opleiding van het Chi Neng Instituut. Hij is schrijver van de bestseller in China ‘Bring home your heart’. Li is hoofdtrainer en manager geweest van het voormalige Chinese medicijnloze ziekenhuis en de rechterhand van Dr. Pang Ming. Hij was full time in het Huaxia Zhineng Center van 1989 tot 2000 en hij heeft daar alle leraren opgeleid. Hij verzorgt trainingen voor de Chinese regering, is vaak te zien op de televisie en is vooral een man met authenticiteit, humor en liefde voor de mens. Li’s wijsheid is geworteld in de klassieke Chinese filosofie en krijgskunsten maar hanteerbaar gemaakt voor het dagelijks leven. Geen hoogdravende filosofieën maar handvatten en inzichten vanuit een onverwachte en mede door zijn Chinese manier van kijken unieke hoek. De essentie van zijn lessen is LOVE.

Li is bij het Chi Neng Instituut een alom geliefd leraar. Hij bezoekt Dr. Pang nog regelmatig. Li Hongshi is bescheiden en geeft zijn lessen recht vanuit zijn hart. Hij geeft ook helder les met gebruik van eenvoudige metaforen om gevoelens en ervaringen te verduidelijken. Hij weet als geen ander de balans te bewaren tussen training, theorie en ontspanning. Li vier dagen mee te maken is een prachtige ervaring waarbij je je eigen lichamelijke en mentale grenzen gaat verkennen maar je er door zijn typerende combinatie van doCeren en doSeren niet overheen gaat.

Na deze dagen nog lekker nagenieten van de Qi van de natuur

Nagestuurde groepsfoto vol Qi, wat een Power!

Guolin QiGong (XiXiHu) in de natuur met Sui Qingbo

XiXiHu
GuoLin QiGong (XiXiHu) is een oefening uit de medische QiGong; een loopmeditatie. Het combineert de stilte-oefening met het fysieke van het wijds en groot uitzetten van je voeten en de bijzondere vorm van ademhalen. Met als gevolg een bijzondere en heerlijk geestelijke en mentale activiteit.
Het is bijzonder goed voor je longen, dus vooral ook voor mensen met Long covid. Sui Qingbo heeft al diverse mensen hiermee geholpen. Bovendien zijn de longen met alle bloedvaten verbonden, en bevordert dit ook de fysiologische funkties van andere inwendige organen. 
 
De nadruk bij XiXiHu ligt op de zwaaiende bewegingen van de ledematen. Vanaf het schouderblad en het bekken brengen de benen en armen de wervelkolom intern in een zwaaiende beweging. Dat samen met de intense ademhaling geven de ervaring van meer lucht en ruimte in je lijf. 
 
Filmpjes over XiXiHu
Hieronder in het 1e filmpje zie je Sui Qingbo (deze zomer) met de snellere 4-stap loop. Dit is 2x stap met 2 snelle diepe neus inademingen en 2x stap met 1 lange neus uitademing. Je hoort dit ook duidelijk als hij dichtbij is. 
 
In het andere filmpje zie je dat het ook langzamer kan. Dit filmpje heb ik vorig jaar al voor Sui Qingbo gemaakt om de verbinding met de natuur te benadrukken. Het is heerlijk om in de natuur te doen. Je kan het echter ook zeker ergens anders ervaren. Maar de boslucht geeft wel een extraatje. 
 

Tijd nemen en genieten van wat is!

Volgende week beginnen de TaiJi- en QiGong-lessen weer.

We hebben enorm genoten van de vakantie, zoals…

In Zwitserland aan dit schitterende meer zet ik mijn statief neer, loop voorzichtig over de keien naar de waterkant, ga daar staan en… Wow, aan de overkant verschijnt een regenboog! Mijn ratio zegt “pak je camera”, maar mijn hart zegt “neeeee, geniet nu voordat hij verdwijnt”! Ik luister naar het laatste en geniet. En… verrek… tijdens de gehele QiGong oefening kan ik blijven genieten van dit geweldige uitzicht met die prachtige kleuren. Ik heb erna zelfs nog tijd om mijn camera op de regenboog te richten. Zie zelf in het filmpje het resultaat van beiden. Wow, wat een cadeau is dit. Na mijn QiGong-18 oefeningen blijf ik nog een tijdje op mijn hurken aan de waterkant zitten. Kijken… Zo lang kan ik nog genieten van de regenboog met het kabbelende water en dit nu kleurrijke meer.


Moraal van het verhaal; neem je tijd en geniet van wat is!

We kunnen meer dan we denken… Body & Mind

We kunnen meer dan we denken!

Geen 8 minuten Chen Bi op het examen zoals in het boek, maar 14 minuten in deze houding! Wat??? Ondanks dat ik thuis 10 minuten had geoefend keken we op het examen met een scheef oog naar Arianne toen ze vertelde dat het eigenlijk pas bij 8 minuten begint. Hoppa… daar ging gelijk de Mind, razend snel heen en weer “oh jee… wat is ze van plan… kan ik dat wel… ja joh… en wat als niet… niet denken, loslaten…, maar hoe dan… kap nou…” In een paar seconden… wat je al niet kan bedenken! Toen rust, er niets van vinden, ontspannen… laten gebeuren. En… dat lukte, we stonden uiteindelijk 14 minuten.

Sinds het examen doe ik hem nu, voorlopig nog, elke dag 15 minuten. Vijftien minuten of langer deze oefening uitvoeren vergt veel wilskracht. Maar dan wel zacht. Ik zeg ook nu elke keer als ik ermee begin tegen mezelf…:
‘Niet denken, gewoon doen!’
Top!!!

En… we hebben alle onderdelen voor het examen gedaan en kregen met z’n 5’en het begeerde certificaat voor de Body & Mind (level 2). Het gekregen boek voor level 3 blijft echter nu nog even gesloten. Eerst nu alles tot rust laten komen en herhalen en herhalen… verdiepen, verdiepen… 

We kunnen meer dan we denken!

De Verdieping van ChiNeng QiGong level 2 Body & Mind

Wat een bijzondere 2 dagen weer. Overgave! 

Naast onder andere de fijne Chi Neng QiGong oefeningen was het voor mij ook persoonlijk: “verder inzicht in het kind in mezelf en mijn geboorte omhelzen”. 

Zie hieronder verderop mijn persoonlijk verhaal.

Deze vrijdag en zaterdag waren twee heerlijke dagen in Arnhem met zulke fijne mooie mensen in de groep. En het leuke was dat 3 van mijn toekomstige examen-maatjes er ook bij waren. Zo leuk om deze dagen zo met elkaar mee te maken.

We kregen verdere verdiepende uitleg over ’Dao’ (wat er is) en ‘De’ (wat je doet). Over het luisteren en afstemmen op het Qi-veld, Yihuanti, het gebruik van Yishi. Maar ook uitleg over healing en wat dit voor jou betekent. Dat klinkt misschien voor sommigen als abracadabra, maar is eigenlijk hele mooie eeuwenoude ‘gewone’ kennis! 

Dit doorvoelen deden we bijvoorbeeld met lichamelijke oefeningen, maar ook door middel van een coachingsgesprek. Iedereen mocht samen met een partner voorgestelde vragen stellen, delen met elkaar, maar vooral ook luisteren naar elkaar. Het was niet voor niets dat ik ‘toevallig’ een coachmaatje trof die over haar moeder begon die nog niet zo lang geleden overleden is. We voelden een hele fijne click en bespraken zoveel herkenbare dingen over vooral onze moeders en hoe wij hiermee omgingen. Een heel fijn en mooi gesprek van vrouw tot vrouw met over en weer delen en helen. Zo bijzonder weer hoe dit loopt. 

In het begin van de lesdagen gaf ik aan dat ik even 3 maanden de ‘Body & Mind’ had omgedraaid naar ’Mind & Body’. Vooral omdat mijn lijf nogal aan het reageren was en ik voelde dat ik even meer met de ‘Mind’ mocht doen dan met de ‘Body’. Zeker ook omdat STIL zijn zo belangrijk is. Mijn instinct wist ook dat dit vanaf februari weer omgedraaid zou kunnen worden. En zo voelt dit nu ook, zeker na deze 2 dagen! Mijn ‘Body’ voelt nu zoveel zachter. Ook al weet ik dat de ‘Mind’ ook elke dag aandacht nodig blijft houden. Vanaf volgende week weer ‘Body & Mind’ dus.

Ja, ook dat is ChiNeng QiGong en zeker voor de docenten in level 2. Onderzoeken bij jezelf en leren omgaan met frustratie en emotie. Het gaat veel verder dan alleen de vorm, nòg dieper. En dat bleek ook weer na de les waarin ik een inzicht mocht krijgen van Patricia, naar aanleiding van een vraag aan haar over het (nog) niet volledig kunnen loslaten. Waar mijn angst zit. 

 

Persoonlijk verhaal en inzicht

Bij level 1 van Chi Neng QiGong ben je bezig met de Qi van het Universum en je lichaam. Nu bij level 2 ga je dieper naar binnen en wordt jijzelf het centrum van het Universum. Het is belangrijk dat je een open en onderzoekende houding ontwikkeld. Dit kan alleen als je jezelf volkomen overgeeft en kan loslaten. 

En daar zit bij mij dus nog een dingetje… Durven overgeven! Vandaar de vraag aan Patricia. 

De uitleg bij die vraag was: 

De kosmos kan op bijzondere manieren aandacht geven/vragen. 

Zo had ik dat heel lang geleden een keer na mijn allereerste meditatie die echt heel bijzonder was. Lang verhaal, maar bij mijn tweede poging tot mediteren zag ik alleen een zwarte muur en liet een inzicht mij schrikken door de aanwezigheid. Dat heeft me daarna ook eigenlijk belet om me volledig over te kunnen/durven geven. Waar was ik dan zo bang voor? Op dat moment was een inzicht niets verwachten bij een meditatie. Nu, door middel van een NEI test kwamen we op mijn geboorte en schuldgevoel bij mijn moeder wat ik heb overgenomen. Dit had ik al eens eerder gehoord en was dus weer een bevestiging. Wow! En die zwarte muur weer! Dat er veel fout is gegaan bij mijn geboorte had ik overigens ook van mijn ouders vernomen. Het was heel heftig geweest en kantje boord voor ons beiden had mijn moeder verteld. Mijn vader mocht er niet bij zijn en mijn moeder heeft mij daarna 2 dagen zelfs niet eens mogen zien. Zo erg zag ik er blijkbaar uit. Is toch nog goed gekomen… hihi…   

Een baby (ik) die heftig de wereld is ingetrokken en 2 dagen geen warmte heeft ervaren en daarna opgroeide tussen twee (lieve) ouders die niet wisten hoe ze hiermee om moesten gaan en er niet over konden praten. Schuldgevoel! Voor hen moet dit zo enorm moeilijk zijn geweest en ik als kind heb het moederschap en het schuldgevoel toen, en nog jaren daarna, in en uit liefde proberen over te nemen. Zo’n 20 jaar geleden pas heb ik me van die taak ontheven in een gesprek met beiden. Dit was de moeilijkste beslissing toen in mijn leven, maar moest ik doen om mezelf te beschermen. Want wat ik ook deed, het hielp hen toch niet. 

Het bizarre van dit verhaal is dat mijn moeder in haar laatste stadium, 2,5 jaar geleden in een (boeddhistische) hospice, zich voor mijn vader en mij ineens opende en er zoveel liefde tussen ons vrijkwam. Zo bijzonder. Zij werd ook ineens een moeder voor me. Het bizarre stopt nog niet, want ze had toestemming gegeven aan een documentaire maker die haar daar wilde volgen. Ze kreeg de schijnwerpers om nog 1 keer te shinen. En ze had natuurlijk gezegd dat ik QiGong beoefende. Je snapt het al, ik werd er in meegezogen en zag het ook als een kans om heel veel ‘oud zeer’ op te ruimen. Voor hen en voor mijzelf. Ik heb zelfs een QiGong-les gegeven in de tuin daar, voor de vrijwilligers en ook met mijn moeder. Ze straalde. De laatste scène in deze documentaire is helemaal bijzonder geworden en heel emotioneel. De filmer had erna zelfs tranen in zijn ogen; “dit gaat velen raken” zei hij. Deze docu is overigens nog te zien op: https://www.npostart.nl/de-boeddhistische-blik/08-11-2020/KN_1717595 Mijn moeder Ria Vijgenboom-Vente komt halverwege in beeld, en met ons 3tjes samen aan het einde. Het daadwerkelijke afscheid (door euthanasie) met haar was heel bijzonder en emotioneel, om nooit te vergeten. Mijn vader is 5 maanden erna overleden. 

Overgave… “And”…

De angst die ik toen in dat 2e meditatiemoment en daarna voelde om me echt over te geven heeft te maken met het feit dat ik bang ben dat ik weer in die periode van vlak na de geboorte kom; in die ‘zwarte’ periode (dat zwarte wat ik in die 2e poging tot meditatie ook zag). Vooral die 2 dagen vlak na de geboorte. Zonder warmte, terwijl ik dit toen zo hard nodig had. Hoe alleen en bang heb ik me toen als baby moeten voelen en hoe angstig en onzeker moeten mijn ouders zich ook hebben gevoeld. Schuldgevoel! Ik kwam er nu ook achter dat die 2 dagen/nachten van leegte en angst van toen… ik nu nog steeds zo voel als ik bijvoorbeeld alleen slaap in een vreemde omgeving. Het was dan ook niet voor niets dat ik nu even alleen in een hotel in Arnhem wilde slapen. Alsof ik aanvoelde dat ik dit daar nodig had. Even in mijn bubbel. Het werd een nacht van confrontatie, herkenning en loslaten. 

Dat de kosmos me in de ochtend weer op een bizarre manier een vraag zou stellen had ik even niet zien aankomen. Onder de douche keek ik op een gegeven moment naar beneden en zag ik op mijn linker voet, als een rood uitgeslagen huid, letters staan:
And
Huuuuhhhhhh??? Wow! Het antwoord daarna kwam eigenlijk heel snel in mij op: En nu? Ik mag dat kind in mijzelf warmte geven en ik mag mezelf omarmen en toestaan, om mezelf over te geven! En ja hoor, onder de warme douche rolden de tranen over mijn wangen. Herkenning! Erkenning! Overgave!

Een ander mooi moment kwam ook nog even deze zondagochtend…
Via de ‘Dagelijkse Gedachte’ zag ik deze tekst in mijn mailbox: 

“Net als een plant kan een kinderziel onmogelijk groeien zonder warmte.”

Echt? Serieus! Pffff…. Wat een reis is dit… en wat gaat er nog meer volgen… 

 

 

Meditatief Warm Drinken

Van mijn leraren Sui Qingbo en Lena Du Hong van het LaoShan Zentrum ontving ik een document hoe belangrijk het is, zeker in deze tijd, om warm water/thee te drinken. Ik heb het simpel vertaald en deel hieronder met jullie een paar quotes. Ik had het al eerder in mijn nieuwsbrief gedeeld.
Interesse? Lees dan lekker door…

Om het immuunsysteem en de afweer van het lichaam te versterken, zowel de westerse geneeskunde (WM) als de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) raden we voldoende drinken van water of thee aan. Zelfs de WHO wijst hierop.

De wijzen zoeken eenheid!

Warm of zelfs heet water of thee kan worden opgevat als een “medicijn voor het leven”. Water is de bron van onze levensenergie. Door het drinken van warm water of thee stimuleer je en verhoog je het speeksel in je mond.

De componenten van speeksel zijn belangrijk voor het versterken van het immuunsysteem en dus je eigen levenskracht/energie (Qi). Dit stimuleert zelfgenezing. Je zou het ook actieve ‘zelfrevalidatie’ kunnen noemen.

In de TCM, maar ook in de westerse geneeskunde, is speeksel (mondwater 唾液) een belangrijk en elementair bestanddeel van het lichaamsvocht (津液) in de mond. Vanwege metabolische processen, ook na het slikken, is speeksel belangrijk voor de vorming van andere lichaamsvloeistoffen en bloed (化生津血). Onder andere de inwendige organen worden hierdoor gevoed en blijven dankzij deze lichaamssappen soepel.

‘Meditatief Drinken’ – een beknopte handleiding:

  • Neem slokjes van het warme/hete water of de thee, maar slik het niet meteen door. Het moet in de mondholte blijven totdat de temperatuur van de drank en die van de mondholte gelijk zijn.
  • Beweeg je tong naar het gehemelte en krul hem zo ver mogelijk achteruit. De inademing wordt bevorderd/verhevigd
  • Breng je aandacht naar je gehemelte en neem waar: je neusholtes, dan je oogholtes en loop dit pad naar binnen verder naar de hersenen. Zo worden deze regio’s intern (subjectief) gestimuleerd.
  • Adem uit door je neus en voel de uitademing als een “douchegevoel”.
  • Terwijl je uitademt, ontspan je je voorhoofd, ogen, neus en je kaak, wangen/kauwspieren en leg je tong losjes, ontspannen in je kaak.
  • Herhaal dit proces een paar keer totdat de watertemperatuur lauw is of identiek aan die van de mondholte.
  • Gebruik vervolgens je tong om de slijmvliezen en je tandvlees in de mondholte te masseren en je mag even ‘klappertanden’ (搅舌叩齿).
  • Voel het water in je mond en meng het bewust met het speeksel en houd het in de mond (漱液).
  • Wanneer het speeksel en het water volledig gemengd zijn, dan concentreer je je op de slikbeweging, slik het mengsel bewust door (咽津) tot aan de maag. Ontspan je bovenbuik en ribbenkast.

Probeer het gewoon eens…