Een Qi-vol afscheid met mijn moeder…

Dit was zo bijzonder. Verdrietig en mooi tegelijk. 

Helaas is mijn vader, dik 4 maanden na het overlijden van mijn moeder, ook overleden en kregen we een maand daarna nog een andere klap te verwerken. Een heel heftig jaar met veel emotie, maar met ook heel veel mooie momenten om op terug te kijken *** zoals hieronder. Mijn moeder wilde heel graag meewerken aan deze documentaire. Dus ook dankbaar… 


”Het leven bestaat er uiteindelijk uit te accepteren wie je werkelijk bent.”

PERSBERICHT de Boeddhistische blik (hospice De Liefde)

Loslaten in Liefde

De dood is paradoxaal genoeg net zo’n belangrijk onderdeel van ons leven als het leven zelf. Geen leven, zonder dood. In onze economisch-wetenschappelijk georiënteerde maatschappij is er weinig aandacht voor de dood of hoe daartoe te verhouden. De nadruk ligt op gezondheid en het leiden van een succesvol leven. Het is dan ook niet vreemd dat mensen eerder geneigd zijn hun blik voor dit gegeven af te wenden dan hun vergankelijkheid onder ogen te komen. Ziekte en dood staat gelijk aan een falen van het menselijk lichaam en de medische wetenschap. De vraag naar hoe we ons er met meer gelijkmoedigheid toe kunnen verhouden wordt daarom des te prangender.

In de documentaire “Loslaten in Liefde” volgt filmmaker Misha Beliën de dagelijkse praktijk van het op het boeddhisme geïnspireerde ‘Hospice de liefde’. Hier wordt door de gasten, maar minstens zozeer door de medewerkers onderzocht hoe het lijden van een naderende dood kan worden verzacht. Hoe een afscheid in kwetsbaarheid en openheid misschien een waardevolle ervaring kan zijn ondanks dat afscheid nemen altijd moeilijk en pijnlijk is. Hoe geef je dat een plek? Wat is dat lijden? En hoe kan dat wezenlijk verzacht worden? Hoe inspireert het boeddhisme daar middels een focus op gelijkmoedigheid bij? Maar bovenal: ‘Hoe kunnen we loslaten in liefde?’

De uitzending van de Boeddhistische Blik: Loslaten in Liefde, was op zondag 8 november 2020 op NPO2.
Vooral de laatste scène is een ontroerend moment geweest. Je kan hier de uitzending terugzien. 

Ook een qi-vol filmpje wat ikzelf voor haar had gemaakt.

,

Meld je Nu aan en ervaar de Magie van QiGong en TaiJi! Mis het niet!

Een bijzonder leuk evenement met QiGong en TaiJi en lunch

Ervaar een dag vol ontspanning, energie en balans door middel van QiGong en TaiJi. Eeuwenoude Chinese bewegingsvormen die al meer dan 4.000 jaar worden beoefend. Laat je energie stromen en vind innerlijke rust tijdens dit bijzondere evenement. Doe mee en schrijf je in. 

t.b.v. 15 jarig jubileum

Ongeacht of je een (oud-)leerling bent, geïnteresseerd bent, of zo’n dag gewoon eens wilt meemaken. Iedereen die graag op een plezierige en gezonde wijze wil bewegen en ontspannen, is van harte welkom. Er zijn nog een paar plekken, wacht niet te lang met aanmelden, want vol = vol.

Het programma

Samen met drie docenten/collega’s hebben we een fantastisch programma samengesteld met verschillende vormen van TaiJi en QiGong. Denk aan QiGong-18 deel 2, ChiNeng QiGong level 1 en 2, TaiChi-8 en nog veel meer. Verwacht in ieder geval een dag vol met beweging, maar ook met uitleg en inspiratie. Binnen in de geweldig mooie grote zaal, en bij mooi weer ook buiten in de super fijne, rustige en grote tuin. En bovenal, verwacht plezier! We streven ernaar dat het een dag wordt die niemand snel zal vergeten.

De deelnamekosten bedragen slechts  € 65
Dit is inclusief een vegetarische lunch, koffie/thee/water, een goody bag en een donatie. 

Goede doel

Ter gelegenheid van ons 15-jarig jubileum, willen we graag iets speciaals doen en bijdragen aan het welzijn van ouderen in Barendrecht. Daarom zullen we een donatie schenken aan een goed doel dat zich hierop richt. Later meer hierover. 

Fantastich idee!
Een van onze leerlingen gaf een geweldige reactie: ze kan helaas niet aanwezig zijn vanwege een geplande vakantie, maar ze wil wel graag een donatie doen. Ze vroeg zich af of dat mogelijk was. Wat een super mooi idee! Ik ben zekers bereid om hieraan tegemoet te komen.

Tijden 8 juni:

09:00  Inloop
09:15  Introductie programma en docenten
09:30  Diverse QiGong / TaiJi / pauzes
12:00  Lunch
13:00 u Diverse QiGong / TaiJi / pauzes
15:30-16:00  Vol energie naar huis

Aanmelden

Aanmelden kan (het liefst via de mail) naar info@jo-qigong-taiji.nl of stuur een bericht naar 06-22933277. Als ik je naam, je mobiel en mailadres maar heb. Je krijgt dan meer informatie over de dag en over de betaling. Ook als je alleen een donatie wilt doen, stuur even een mail. 
 

Docenten deze dag

In de afgelopen 15/16 jaar hebben LaoShan Union en het ChiNeng Instituut een enorm belangrijke rol gespeeld in mijn leven. En nog steeds! Daarom ben ik enorm blij dat we voor deze dag drie geweldige collega’s van beide organisaties als gastdocenten hebben weten te ‘strikken’. Samen gaan we jullie meenemen in onze beleving van TaiJi en QiGong. Ik ben ontzettend blij dat deze dames meteen zo enthousiast reageerden, en wil ze hier graag aan jullie voorstellen.
 

Marja Nieuwland (Laoshan)

Marja heeft haar LaoShan QiGong- en TaiJi-opleiding succesvol afgerond bij Sui Qingbo en Lena Du Hong. Destijds nam ze contact met mij op voor meer informatie over onze Nederlandse LaoShan groep en we in contact gebleven. Sindsdien heeft ze zelfs twee keer deelgenomen aan zo’n zelfde dag. En nu is ze terug voor onze workshopsdag, maar deze keer als docent. Ze zal jullie meenemen in de betoverende wereld van de TaiJi-8 vorm.
 
Marja: “Ik ben dankbaar dat deze prachtige bewegingsvormen op mijn pad zijn gekomen. Het heeft mij veel gebracht en datzelfde gun ik anderen van harte. Voor het beoefenen van Tai Chi en Qigong heb je niets nodig behalve jezelf. Het is laagdrempelig en kan door iedereen worden beoefend, ongeacht leeftijd of fysieke beperkingen. Het zijn oefeningen die rust en ontspanning combineren met lichamelijke activiteit. Het is een manier van bewegen die je gezondheid verbetert.” Meer lezen over haar en ‘Tai Chi Balans en Energie’? Kijk dan hier op haar website
 

José Bosman (ChiNeng)

Ik ontmoette José tijdens mijn tijd bij het ChiNeng Instituut in Arnhem. Hoewel we apart de opleiding volgden, klikte het meteen tijdens onze ontmoetingen bij weekendbijeenkomsten. Haar serene uitvoering van het Chi Neng QiGong level 2 examen staat nog helder in mijn geheugen. Sindsdien onderhouden we regelmatig contact en delen we inspirerende gesprekken. Als voormalig verpleegkundige heeft José haar eigen praktijk en raakte ze in 2018 bekend met ChiNeng QiGong en geeft hier ook les in. Ik ben verheugd dat José zo enthousiast is om deel te nemen aan deze dag en haar persoonlijke ervaringen met Chi Neng QiGong met jullie te delen.
 
José: “Ik ben rouw- & psychosociaal therapeut, trainer en chineng qigong instructeur en werk vanuit mijn praktijk in Nijmegen. Veranderingen doen iets met je als mens. Sommige zijn leuk en makkelijk om welkom te heten. Andere maken dat je levensenergie niet meer volop kan stromen. Mijn passie is om inzichtelijk te maken wat voelbaar is, om te luisteren naar de taal van het lichaam en ondertiteling te geven zodat jij weer meer regie krijgt over je leven. Chineng Qigong is eenvoudig en sierlijk waarin iedereen tot rust komt. Het bevordert je gezondheid, maakt je lichaam sterk en soepel en laat emoties stabiliseren. Ik ben opgeleid tot Chineng Qigong instructeur Level 1 en 2 bij het Chineng Instituut.” Meer lezen over haar en ‘José Bosman Roots’? Kijk dan hier op haar website
 

Nadine Sharon-Pattiapon (ChiNeng)

Ik ontmoette Nadine tijdens de opleiding van ChiNeng QiGong level 1, waar we samen met Lydia en Mira een hecht team vormden. We trainden wekelijks online en deelden niet alleen onze passie voor ChiNeng QiGong, maar ook persoonlijke verhalen. Die tijd was bijzonder, en het examen in Portugal was een emotioneel en krachtig moment! We zijn nog steeds verbonden en het is geweldig om af en toe herinneringen op te halen. Op 8 juni zal Nadine een sprankje van de kinder ChiNeng energie met ons delen. Laten we eerlijk zijn, we zouden allemaal wat vaker dat speelse kind in ons naar voren mogen laten komen! 
 
Nadine: Ik ben executive assistant van beroep in een Amerikaans cyber security bedrijf en kindercoach in opleiding. Sinds 2017 beoefen ik Chi Neng Qigong, een levenswijze die op een bijzondere manier mijn leven heeft verrijkt. Mijn initiële zoektocht naar rust, ontspanning en balans heeft geresulteerd in het integreren van deze methode als een essentieel onderdeel van mijn dagelijks leven. Mijn passie is nu om anderen te helpen en te ondersteunen door middel van deze waardevolle techniek. Ik ben opgeleid tot instructeur level 1, 2 en kinder Chi Neng bij het Chi Neng Instituut en vanaf eind 2023 begeleid ik professionals in bedrijven die een snelle groei doormaken en geconfronteerd worden met aanzienlijke stress en druk. Ik verzorg lessen voor kleine groepen, zowel op (kantoor)locatie als online, met als doel om zowel kantoormedewerkers als anderen met een veeleisende levensstijl innerlijke rust te bieden door middel van de beoefening van Chi Neng Qigong.
 

Jolanda Wennink (LaoShan en ChiNeng)

Het is alweer 16 jaar geleden dat ik werd gegrepen door de kracht van QiGong en TaiJi, dankzij Sui Qingbo en Lena Du Hong. Onverwacht besloot ik toen hun opleiding te volgen in Oostenrijk. In januari 2009 ben ik, tegen alle verwachtingen in, op hun advies begonnen met lesgeven. En wat een reis is het geweest sinds die tijd. Dit jubileumjaar van JO-qigong-taiji symboliseert toewijding, doorzettingsvermogen, acceptatie, veerkracht en liefde. En het vertegenwoordigt de prachtige reis die ik persoonlijk, en samen met velen van jullie, nog steeds maak.
 
Ik ben zo trots dat Marja en José ook deel hebben uitgemaakt van deze 15 jaar en nu zo enthousiast zijn om op 8 juni ook les te komen geven. Jullie zullen ervaren dat het enthousiasme van ons alle drie enorm inspirerend en aanstekelijk zal werken. Ik ben super dankbaar dat ik gedurende deze 15 jaar vele harten met Qi heb mogen raken. Het leek allemaal toevallig op mijn pad te zijn gekomen. Maar bestaat toeval eigenlijk wel? Nou, de vele ’toevalligheden’ die zich gedurende al die jaren hebben voorgedaan, tonen aan van niet. Zoals bijvoorbeeld de onverwachte ontmoeting met Patricia van het ChiNeng Instituut en daarmee ook Arianne van ChiNeng Healing waar ik ook nu weer heel veel leer en nog ga leren.
Meer lezen over de weg van JO? Kijk dan hier
 

Locatie Gaden Chökor Ling te Heijningen

Gaden Chökor Ling is gevestigd op een unieke locatie in een monumentale boerderij in het mooie buitengebied tussen Willemstad en Heijningen. We hebben de grote boeddhistische zaal tot onze beschikking en de enorm grote parktuin bij mooi weer. We zijn hier al drie geweest en de atmosfeer is hier fantastisch. Evenals de verzorging van koffie/thee/water en een vegetarische lunch door onze gastvrouw Aldi. We kijken er weer enorm naar uit. Qi-vol en met een open mind.
Meer info en adres:
Gaden Chökor Ling, Kraaiendijk 14, 4794 SE Heijningen.
 
 
 

We gaan er een mooie dag van maken

Je gaat vol energie en ideeën naar huis

Aanmelden kan het liefst via de mail naar info@jo-qigong-taiji.nl of stuur een bericht naar 06-22933277. Als ik je naam, je mobiel en mailadres maar heb. 

Vooraankondiging Jubileum 15 jaar JO-qigong-taiji

 
15 jaar JO-qigong-taiji! Wow, het is echt een mooie mijlpaal voor me. Kan het zelf nauwelijks geloven. En zo ook voor Kathy en Maria die er al zo lang bij zijn. Hen heb ik in de les al bedankt voor hun steun en toewijding. Zo bijzonder! En ook bedankt aan iedereen van toen en bedankt aan de huidige vrouwen en mannen die nu meedoen… Hoe blij ik van jullie allemaal wordt? Nou, heeeeel blij! Samen sterker worden, blijven leren en onszelf en de wereld daarmee ook een stukje mooier maken. Top! En dat terwijl ik helemaal niet van plan was om les te gaan geven. Whaahhh… geweldig toch? Go with the flow!
 
Dit jubileumjaar staat symbool voor veerkracht, toewijding en de prachtige weg die ik persoonlijk, maar ook met velen van jullie nog steeds afleg. We kijken terug op mooie hoogtepunten, op overwonnen uitdagingen en op de verbondenheid die ons sterker maakt. Er is zo ontzettend veel gebeurd in al die 15 jaar! Daar kan ik wel een boek over schrijven. Mooie dingen, maar ook heftige dingen. Ook het afgelopen jaar is er ij iedereen weer veel gebeurd. Ook ik voelde dat in mijn lijf. Een uitdaging? Nee, een uitnodiging! Je staat niet alleen!

We nemen even kort een frisse duik
in 15 jaar JO-qigong-taiji

In januari 2008 begon ik mijn 1e opleiding met diverse QiGong-vormen en in januari 2009 ging ik lesgeven in Waterpoort. Ik was aangespoord door mijn leraren Sui Qinbo en Lena Du Hong. Ik ben enorm dankbaar dat ik in die 15 jaar al vele Qi-harten heb mogen raken. Tja, lesgeven; iets wat niet de bedoeling was dus, maar ’toevallig’ op mijn pad kwam. Toeval bestaat niet? Nou, dat is wel gebleken uit alle toevalligheden die in al die jaren voorbij kwamen en ik ook met beide handen heb aangepakt. Wil je meer lezen over JO? Kijk dan hier.

Wat brengt 2024, voor het goede doel!

Naast blijven leren en Qi-volle liefde creëren, kunnen we ons nu al gaan verheugen op het  jubileum evenement op zaterdag 8 juni. Een dag vol inspiratie, workshops, herinneringen, toekomst. Wat € overblijft wil ik ook graag doneren aan een goed doel uit de regio.

Een hele dag vol inspirerende workshops

Thema: samenkomst 15 jaar JO-qigong-taiji. Dus, vroegere en huidige leerlingen, maar zeker ook nieuwe geïnteresseerden (zonder ervaring) zijn van harte welkom. Iedereen die open staat om op deze dag op een leuke en gezonde manier te bewegen en te ontspannen is van harte welkom. Het is zowel voor beginners als gevorderden. Ken je qigong en taiji nog niet en wil je er eerst meer over weten? Kom dan eerder langs in een les. Hoe jij je lijf zachter en sterker kan maken en je geest rustiger. En zoveel meer… Of kom gewoon naar 8 juni in Heijningen. 
 
Een dag vol inspiratie, beweging, herinneringen, toekomst… met een gezonde lunch en drank. Binnenkort meer info…, maar zet het alvast in je agenda. En nog mooier, wil je zeker zijn van een plek? Reserveer alvast je plek en stuur me even een mail. info@jo-qigong-taiji.nl Je krijgt dan voorrang bij de inschrijving. 
 
Je gaat vol nieuwe energie en ideeën naar huis. Yehhhhhhh
Gaden Chökor Ling te Heijningen
 

Li Hongshi vanuit China weer in Nederland, in de herhaling met de Body & Mind

Met de Lift Qi Up & Pour Qi down en Body & Mind van Chi Neng Qigong mocht ik Teacher Li al eerder, ieder 4 dagen, online vanuit China meemaken. Dat op zich was al heel bijzonder. Dit jaar kon Li echter (gelukkig) weer vanuit China naar Nederland reizen. Hij was hier drie weken, voor elk level (1, 2 en 3) vier dagen.

Heerlijk om nu in de kerk bij het Chi Neng Instituut zijn beeldende lessen mee te mogen maken. Samen met mijn examenmaatje Jan mochten we, van de vier, ieder twee dagen in de herhaling van de Body & Mind. Jan de donderdag en vrijdag, ik de zaterdag en zondag. Wat een feest*. Het was ook een heerlijke groep lieve mensen om mee samen te trainen. We hingen met z’n allen aan Li’s lippen. Hij nam ons mee in zijn belevingswereld van het bewegen en voelen met de Body & Mind. Met veel voorbeelden ook uit de praktijk. LOVE en naar het HART kwamen regelmatig terug. 

Zijn belangrijkste boodschap

Zijn belangrijkste boodschap was wel om alles met en vanuit liefde te doen. Van je hoofd naar je hart, stiller worden, terug naar de bron. Het beoefenen van de bewegingen in stilte met en naar je hart, voelen, luisteren, etc. Puur bewustzijn op een dieper niveau. En niet alleen in je QiGong oefeningen, maar ook in het dagelijks leven. Veel liefde naar alles wat je doet en naar je omgeving toe was ook huiswerk om mee te nemen. Die liefde kon je ook daadwerkelijk in de zaal voelen. Er hing een ongekende heerlijke sfeer. Samen…*

“Ik weet niets”

Alle oefeningen van de Body & Mind kwamen voorbij, heel intens en langzaam. Naast dit fysieke en naar binnen toe voelen, was de theorie erbij en de manier hoe Li beeldend kan vertellen bijzonder en leuk. Een mooie tip was om je QiGong oefeningen telkens weer te doen vanuit het NIETS MEER WETEN. “I know nothing!” zei hij steeds weer. Zet het weten aan de kant, laat wat je weet los en sta open voor steeds weer opnieuw leren. Ga elke keer weer staan alsof je niets weet, en opnieuw leren en weer opnieuw en weer opnieuw… Je bent leraar, maar je blijft ook altijd student. “We are all sisters and brothers”, zei hij. Eigenlijk weten we maar heel weinig, zo ook hoe het leven werkt.  En weten we het ook echt wel allemaal? Zet het weten, je ego aan de kant en ga opnieuw ervaren. Steeds weer opnieuw en opnieuw en opnieuw. “I know nothing!” Blijf leergierig, graaf diep naar binnen, steeds dieper en dieper. Metafoor: blijf met je schep op dezelfde plek net zo lang in die aarde graven tot je het water, de put, diep in de grond hebt gevonden. En dan verder…. en verder… en… * 

“Puur en happy met een groot hart”

Ander mooi beeldend voorbeeld van Li ging over baby’s en hele jonge kinderen versus volwassenen. Kinderen zijn puur en hebben een open hart (groot), zijn vaak happy en hebben heldere Qi. Volwassenen hebben door de jaren heen met allerlei ervaringen vervuilde Qi opgelopen, leven veel minder vanuit hun hart (klein), zitten vooral in hun hoofd (groot) en zijn vaak niet echt happy. Boodschap; vervuil die jonge Qi zo min mogelijk tot niet. Door weer meer te gaan leven vanuit je hart. ‘Bring home your heart’ is zijn boek wat hij heeft geschreven en waar hij dit soort voorbeelden allemaal mooi omschrijft. 

“Verander de Qi van je hart”

Al met al… Voordat je begint met de vorm QiGong is het belangrijk dat je met de basis begint; open je hart en voel de liefde en zachtheid diep binnen in jezelf en ver naar buiten. Focus daarna naar de beweging van QiGong (in/uit), zacht met liefde en voel dan wat er gebeurd. Verander de Qi van je hart. En als de Qi van je hart verandert, wat verandert er dan… En doe dit niet alleen tijdens het beoefenen van QiGong, maar ook in je dagelijkse leven. Zoals bij; het bereiden van je eten, het huis schoonmaken, reizen naar je werk, luisteren naar mensen, etc., etc.

Ja, weer veel geleerd, gedeeld en mooie inzichten gekregen. En dat ik nog veel te leren heb, zoals bovenstaande… en vooral dat ik niet zo streng hoef te zijn voor mezelf. En accepteren en laten voor wat er is en wat ik wel doe/zeg en niet doe/zeg.

Nog meer (weer) genieten…*

Li verteld beeldend over en met LOVE

Wil je ook Chi Neng QiGong doen? Kijk dan bij tabblad lessen en meld je aan. Of stel je vraag als je meer wilt weten. Gewoon doen!

Zoals Li wordt omschreven

Li is docent aan de opleiding van het Chi Neng Instituut. Hij is schrijver van de bestseller in China ‘Bring home your heart’. Li is hoofdtrainer en manager geweest van het voormalige Chinese medicijnloze ziekenhuis en de rechterhand van Dr. Pang Ming. Hij was full time in het Huaxia Zhineng Center van 1989 tot 2000 en hij heeft daar alle leraren opgeleid. Hij verzorgt trainingen voor de Chinese regering, is vaak te zien op de televisie en is vooral een man met authenticiteit, humor en liefde voor de mens. Li’s wijsheid is geworteld in de klassieke Chinese filosofie en krijgskunsten maar hanteerbaar gemaakt voor het dagelijks leven. Geen hoogdravende filosofieën maar handvatten en inzichten vanuit een onverwachte en mede door zijn Chinese manier van kijken unieke hoek. De essentie van zijn lessen is LOVE.

Li is bij het Chi Neng Instituut een alom geliefd leraar. Hij bezoekt Dr. Pang nog regelmatig. Li Hongshi is bescheiden en geeft zijn lessen recht vanuit zijn hart. Hij geeft ook helder les met gebruik van eenvoudige metaforen om gevoelens en ervaringen te verduidelijken. Hij weet als geen ander de balans te bewaren tussen training, theorie en ontspanning. Li vier dagen mee te maken is een prachtige ervaring waarbij je je eigen lichamelijke en mentale grenzen gaat verkennen maar je er door zijn typerende combinatie van doCeren en doSeren niet overheen gaat.

Na deze dagen nog lekker nagenieten van de Qi van de natuur

Nagestuurde groepsfoto vol Qi, wat een Power!

Guolin QiGong (XiXiHu) in de natuur met Sui Qingbo

XiXiHu
GuoLin QiGong (XiXiHu) is een oefening uit de medische QiGong; een loopmeditatie. Het combineert de stilte-oefening met het fysieke van het wijds en groot uitzetten van je voeten en de bijzondere vorm van ademhalen. Met als gevolg een bijzondere en heerlijk geestelijke en mentale activiteit.
Het is bijzonder goed voor je longen, dus vooral ook voor mensen met Long covid. Sui Qingbo heeft al diverse mensen hiermee geholpen. Bovendien zijn de longen met alle bloedvaten verbonden, en bevordert dit ook de fysiologische funkties van andere inwendige organen. 
 
De nadruk bij XiXiHu ligt op de zwaaiende bewegingen van de ledematen. Vanaf het schouderblad en het bekken brengen de benen en armen de wervelkolom intern in een zwaaiende beweging. Dat samen met de intense ademhaling geven de ervaring van meer lucht en ruimte in je lijf. 
 
Filmpjes over XiXiHu
Hieronder in het 1e filmpje zie je Sui Qingbo (deze zomer) met de snellere 4-stap loop. Dit is 2x stap met 2 snelle diepe neus inademingen en 2x stap met 1 lange neus uitademing. Je hoort dit ook duidelijk als hij dichtbij is. 
 
In het andere filmpje zie je dat het ook langzamer kan. Dit filmpje heb ik vorig jaar al voor Sui Qingbo gemaakt om de verbinding met de natuur te benadrukken. Het is heerlijk om in de natuur te doen. Je kan het echter ook zeker ergens anders ervaren. Maar de boslucht geeft wel een extraatje. 
 

Tijd nemen en genieten van wat is!

Volgende week beginnen de TaiJi- en QiGong-lessen weer.

We hebben enorm genoten van de vakantie, zoals…

In Zwitserland aan dit schitterende meer zet ik mijn statief neer, loop voorzichtig over de keien naar de waterkant, ga daar staan en… Wow, aan de overkant verschijnt een regenboog! Mijn ratio zegt “pak je camera”, maar mijn hart zegt “neeeee, geniet nu voordat hij verdwijnt”! Ik luister naar het laatste en geniet. En… verrek… tijdens de gehele QiGong oefening kan ik blijven genieten van dit geweldige uitzicht met die prachtige kleuren. Ik heb erna zelfs nog tijd om mijn camera op de regenboog te richten. Zie zelf in het filmpje het resultaat van beiden. Wow, wat een cadeau is dit. Na mijn QiGong-18 oefeningen blijf ik nog een tijdje op mijn hurken aan de waterkant zitten. Kijken… Zo lang kan ik nog genieten van de regenboog met het kabbelende water en dit nu kleurrijke meer.


Moraal van het verhaal; neem je tijd en geniet van wat is!

We kunnen meer dan we denken… Body & Mind

We kunnen meer dan we denken!

Geen 8 minuten Chen Bi op het examen zoals in het boek, maar 14 minuten in deze houding! Wat??? Ondanks dat ik thuis 10 minuten had geoefend keken we op het examen met een scheef oog naar Arianne toen ze vertelde dat het eigenlijk pas bij 8 minuten begint. Hoppa… daar ging gelijk de Mind, razend snel heen en weer “oh jee… wat is ze van plan… kan ik dat wel… ja joh… en wat als niet… niet denken, loslaten…, maar hoe dan… kap nou…” In een paar seconden… wat je al niet kan bedenken! Toen rust, er niets van vinden, ontspannen… laten gebeuren. En… dat lukte, we stonden uiteindelijk 14 minuten.

Sinds het examen doe ik hem nu, voorlopig nog, elke dag 15 minuten. Vijftien minuten of langer deze oefening uitvoeren vergt veel wilskracht. Maar dan wel zacht. Ik zeg ook nu elke keer als ik ermee begin tegen mezelf…:
‘Niet denken, gewoon doen!’
Top!!!

En… we hebben alle onderdelen voor het examen gedaan en kregen met z’n 5’en het begeerde certificaat voor de Body & Mind (level 2). Het gekregen boek voor level 3 blijft echter nu nog even gesloten. Eerst nu alles tot rust laten komen en herhalen en herhalen… verdiepen, verdiepen… 

We kunnen meer dan we denken!