Over JO

Jolanda Wennink is mijn naam, maar ze noemen me vaak JO. Vandaar ook JO-qigong-taiji. Het was niet mijn bedoeling om les te gaan geven, maar mijn Chinese leraren Sui Qingbo en Lena Du Hong spoorden mij, tijdens de opleiding in 2008, aan om les te gaan geven. Gewoon omdat ik er zelf zoveel van zou gaan leren. Nou, dat klopte en… het is ook nog eens onwijs leuk om te doen! Met deze  ‘sport’ (meditatie in beweging) raak je eigenlijk nooit uitgeleerd. Het is never nooit saai! Met TaiJi en QiGong voel ik weer diezelfde passie die ik altijd voor het dansen voelde. Dat enthousiasme probeer ik ook in mijn lessen over te brengen. In 2018 kwam ik in aanraking met Chi Neng QiGong. En sinds 2019 ben ik ook de opleiding instructeur gaan volgen. Ook deze vorm heeft mijn hart geraakt. Inmiddels geef ik ook les in level 1 en level 2.

Ik ben zo dankbaar dat elke keer weer blijkt hoe deze bijzondere bewegingsvormen zo enorm kunnen helpen, juist ook in lastige tijden of als je lijf even tegensputtert. Ja, echt… je krijgt meer energie met TaiJi en QiGong.

Dit zijn belangrijke waarden (bij TCG gekoppeld aan organen en emoties) die je kunnen helpen:

  1. compassie; wees vriendelijk en liefdevol (lever – boosheid)
  2. respect; vermijd extremen; houdt het midden (hart – vreugde)
  3. eerlijkheid; reageer vanuit je hart; eerlijk, open (milt – bezorgdheid)
  4. moed; sta op en doe wat je voelt dat je moet doen (longen – verdriet)
  5. discipline; leef behoedzaam en met discipline (nieren – angst)

Meer energie met TaiJi en QiGong

Niet denken, gewoon doen!

Mijn achtergrond

Na de MTS voor Mode en Kleding, een paar jaar op kantoor bij V&W, Nedlloyd, Het Loodswezen, en parttime een eigen Modestudio in ballet- en theaterkleding, ben ik nu voor 20 uur als communicatie assistent werkzaam bij Portbase en geef ik in Barendrecht lessen in QiGong en TaiJi. Na jarenlange ervaring in dans en later TaiJi en QiGong maakte ik in 2010 ook een eigen Dans-qigong. Na de afgeronde opleidingen QiGong en TaiJi leer ik nog steeds bij om me verder te verdiepen.

Wat kan ik nog meer over mezelf vertellen? Ik ben geboren in Rotterdam, getogen in Den Haag en woon (na eerst een aantal jaar in Rotterdam) nu in Barendrecht met mijn grote liefde Raymond en onze lieve Cocker Spaniël VINO. Op de foto zie je hem met mijn lerares Lena Du Hong. Naar de familie in China stuurde ze een aantal foto’s van hem met de tekst “Dit is onze Qi-hond“; in het Chinees natuurlijk. En dat voor iemand die eigenlijk bang is voor honden. Vino gaat sinds z’n puppy-tijd soms ook mee naar de lessen. Hij zorgt, net als TaiJi en QiGong, voor enorm veel plezier, rust en Qi. De lieverd.

Wat heeft JO zoal gedaan?

Vanaf 10 jr

vanaf mijn 10e jaar

dansen; mijn passie

Bewegen op muziek is mijn passie. Als peuter ging ik naar klassiek ballet en vanaf mijn 10e jaar kwam ik in een demonstratiegroep terecht met verschillende dansvormen. Later heb ik ook even de ervaring met lesgeven mogen meemaken bij de onwijs leuke dansschool K’dans in Zwijndrecht. Een aantal jaar terug had ik echter een paar hele vervelende chronische blessures (ik was zelf over teveel grenzen heen gegaan) die me, met pijn in het hart, dwongen om te stoppen. Om mijn lijf soepel te houden is bewegen voor mij echt heel belangrijk.

intensief de opleiding vanaf 2008

QiGong en TaiJi

Toen het dansen niet meer kon begon er een zoektocht naar een sport waarin ik weer kon bewegen, maar waar ik vooral ook plezier in kon hebben. Uiteindelijk kwam ik terecht bij de TaiJi-les van judo-coach Chris de Korte en later bij Hettie v.d. Broek en Fonchi. Vanaf 2008 begon ik in Oostenrijk met de opleidingen QiGong en later TaiJi bij Sui Qingbo en Lena du Hong (foto hieronder). Door TaiJi en QiGong ben ik voor een groot deel van mijn blessures en chronische (pijn)klachten afgekomen en heb ook, in samenspraak met mijn huisarts, geen bloeddrukpillen meer nodig. En sinds 2019 beoefen ik nu ook Chi Neng QiGong en ben nu ook in deze vorm instructeur.

tot nu

mijn passie weer gevonden

TaiJi sprak mij gelijk aan. Ik had weer iets gevonden wat ik écht leuk vond en ik wilde meer. Daarom begon ik met een docentenopleiding die een dik jaar duurde. Deze opleiding wordt gegeven via het LaoShan-Zentrum met Professor Sui Qingbo en QiGong-therapeute Lena du Hong in het dorp Schwarzenberg am Bohmerwald te Oostenrijk. Een bijzondere ervaring waar ik heel veel van heb geleerd en nog steeds. Daarna volgde ik de vervolgopleiding TaiJi met onder andere zwaard, stok en waaier. Ik blijf bijleren bij Lena en Qingbo en ga dan ook elk jaar weer naar Oostenrijk waar zij lesgeven. Ik ben zelfs twee keer drie weken naar China geweest waar we elke dag trainden maar ook de cultuur mochten snuiven. In Portugal heb ik examen Chi Neng QiGong instructeur level 1 mogen doen. Ook zo’n bijzondere ervaring, waarna ik ben doorgegaan. Hier staat centraal om de wetten van het leven te begrijpen, de verbinding van alles om ons heen; de natuur, de maatschappij en de mensen. Een veelgehoorde spreuk is: We maken een sprong van het domein van Zekerheid naar het koninkrijk van Vrijheid. 

Mijn ervaring

belangrijk is het om

je grenzen te kennen

Mijn grenzen heb ik met QiGong beter leren kennen en daardoor kan ik nu ook weer dansen. Zoals op de foto hieronder waar ik in China een demo gaf van de Dans-qigong. Doodeng om dit, in een grote zaal vol Chinezen, te laten zien waarbij ook op de achtergrond mijn verhaal in het Chinees werd verteld.

Met TaiJi en QiGong leer je nòg beter je eigen grenzen kennen.  Zelf heb ik ondervonden hoe sommige kwalen/blessures zijn verminderd en anderen zelfs zo goed als verdwenen! Boven verwachting van de doktoren! Mijn rug, nek, voeten en houding zijn gigantisch verbeterd. De overbelaste versleten gewrichten in mijn voeten zijn soepeler geworden en doen nagenoeg geen pijn meer,  mijn dreigende nekhernia is weg, mijn rug is enorm sterker geworden, evenals mijn bovenbenen. En ik ben in overleg met mijn huisarts gestopt met (erfelijke hoge) bloeddrukpillen. Ja, het is een deel van mijn leven geworden. Het is  net als je tanden poetsen, dat doe je ook gewoon elke dag. Ik weet en voel nu beter waar mijn grenzen liggen en kan daar op een andere, betere manier mee omgaan. Ik gun dit iedereen die dagelijkse pijn heeft. Ik deel graag mijn ervaring in de lessen en hoop daarmee zoveel mogelijk mensen te helpen.

zo goed als

geen heftige blessures meer

Uiteraard ontkomen we allemaal niet aan het ouder worden met bijkomende kwaaltjes en kunnen heftige gebeurtenissen je van je stuk brengen, ook ik. Maar met TaiJi en QiGong kan je het wel een enorm stuk aangenamer maken voor jezelf. Ik voel me er zo’n stuk beter door. Wil jij je ook (weer) lekker voelen in je vel en heb je behoefte aan geestelijke en lichamelijke balans? Kom dan een introductieles meedoen. En je komt te weten of het iets voor je kan betekenen en of het bij je past. Kijk hier naar alle lessen.

Enkele andere ervaringen van cursisten die de TaiJi en QiGong beoefenen staan bij tabblad Ervaringen.