Een Qi-vol afscheid met mijn moeder…

Dit was zo bijzonder. Verdrietig en mooi tegelijk. 

Helaas is mijn vader, dik 4 maanden na het overlijden van mijn moeder, ook overleden en kregen we een maand daarna nog een andere klap te verwerken. Een heel heftig jaar met veel emotie, maar met ook heel veel mooie momenten om op terug te kijken *** zoals hieronder. Mijn moeder wilde heel graag meewerken aan deze documentaire. Dus ook dankbaar… 


”Het leven bestaat er uiteindelijk uit te accepteren wie je werkelijk bent.”

PERSBERICHT de Boeddhistische blik (hospice De Liefde)

Loslaten in Liefde

De dood is paradoxaal genoeg net zo’n belangrijk onderdeel van ons leven als het leven zelf. Geen leven, zonder dood. In onze economisch-wetenschappelijk georiënteerde maatschappij is er weinig aandacht voor de dood of hoe daartoe te verhouden. De nadruk ligt op gezondheid en het leiden van een succesvol leven. Het is dan ook niet vreemd dat mensen eerder geneigd zijn hun blik voor dit gegeven af te wenden dan hun vergankelijkheid onder ogen te komen. Ziekte en dood staat gelijk aan een falen van het menselijk lichaam en de medische wetenschap. De vraag naar hoe we ons er met meer gelijkmoedigheid toe kunnen verhouden wordt daarom des te prangender.

In de documentaire “Loslaten in Liefde” volgt filmmaker Misha Beliën de dagelijkse praktijk van het op het boeddhisme geïnspireerde ‘Hospice de liefde’. Hier wordt door de gasten, maar minstens zozeer door de medewerkers onderzocht hoe het lijden van een naderende dood kan worden verzacht. Hoe een afscheid in kwetsbaarheid en openheid misschien een waardevolle ervaring kan zijn ondanks dat afscheid nemen altijd moeilijk en pijnlijk is. Hoe geef je dat een plek? Wat is dat lijden? En hoe kan dat wezenlijk verzacht worden? Hoe inspireert het boeddhisme daar middels een focus op gelijkmoedigheid bij? Maar bovenal: ‘Hoe kunnen we loslaten in liefde?’

De uitzending van de Boeddhistische Blik: Loslaten in Liefde, was op zondag 8 november 2020 op NPO2.
Vooral de laatste scène is een ontroerend moment geweest. Je kan hier de uitzending terugzien. 

Ook een qi-vol filmpje wat ikzelf voor haar had gemaakt.

Tijd nemen en genieten van wat is!

Volgende week beginnen de TaiJi- en QiGong-lessen weer.

We hebben enorm genoten van de vakantie, zoals…

In Zwitserland aan dit schitterende meer zet ik mijn statief neer, loop voorzichtig over de keien naar de waterkant, ga daar staan en… Wow, aan de overkant verschijnt een regenboog! Mijn ratio zegt “pak je camera”, maar mijn hart zegt “neeeee, geniet nu voordat hij verdwijnt”! Ik luister naar het laatste en geniet. En… verrek… tijdens de gehele QiGong oefening kan ik blijven genieten van dit geweldige uitzicht met die prachtige kleuren. Ik heb erna zelfs nog tijd om mijn camera op de regenboog te richten. Zie zelf in het filmpje het resultaat van beiden. Wow, wat een cadeau is dit. Na mijn QiGong-18 oefeningen blijf ik nog een tijdje op mijn hurken aan de waterkant zitten. Kijken… Zo lang kan ik nog genieten van de regenboog met het kabbelende water en dit nu kleurrijke meer.


Moraal van het verhaal; neem je tijd en geniet van wat is!

We kunnen meer dan we denken… Body & Mind

We kunnen meer dan we denken!

Geen 8 minuten Chen Bi op het examen zoals in het boek, maar 14 minuten in deze houding! Wat??? Ondanks dat ik thuis 10 minuten had geoefend keken we op het examen met een scheef oog naar Arianne toen ze vertelde dat het eigenlijk pas bij 8 minuten begint. Hoppa… daar ging gelijk de Mind, razend snel heen en weer “oh jee… wat is ze van plan… kan ik dat wel… ja joh… en wat als niet… niet denken, loslaten…, maar hoe dan… kap nou…” In een paar seconden… wat je al niet kan bedenken! Toen rust, er niets van vinden, ontspannen… laten gebeuren. En… dat lukte, we stonden uiteindelijk 14 minuten.

Sinds het examen doe ik hem nu, voorlopig nog, elke dag 15 minuten. Vijftien minuten of langer deze oefening uitvoeren vergt veel wilskracht. Maar dan wel zacht. Ik zeg ook nu elke keer als ik ermee begin tegen mezelf…:
‘Niet denken, gewoon doen!’
Top!!!

En… we hebben alle onderdelen voor het examen gedaan en kregen met z’n 5’en het begeerde certificaat voor de Body & Mind (level 2). Het gekregen boek voor level 3 blijft echter nu nog even gesloten. Eerst nu alles tot rust laten komen en herhalen en herhalen… verdiepen, verdiepen… 

We kunnen meer dan we denken!

De Verdieping van ChiNeng QiGong level 2 Body & Mind

Wat een bijzondere 2 dagen weer. Overgave! 

Naast onder andere de fijne Chi Neng QiGong oefeningen was het voor mij ook persoonlijk: “verder inzicht in het kind in mezelf en mijn geboorte omhelzen”. 

Zie hieronder verderop mijn persoonlijk verhaal.

Deze vrijdag en zaterdag waren twee heerlijke dagen in Arnhem met zulke fijne mooie mensen in de groep. En het leuke was dat 3 van mijn toekomstige examen-maatjes er ook bij waren. Zo leuk om deze dagen zo met elkaar mee te maken.

We kregen verdere verdiepende uitleg over ’Dao’ (wat er is) en ‘De’ (wat je doet). Over het luisteren en afstemmen op het Qi-veld, Yihuanti, het gebruik van Yishi. Maar ook uitleg over healing en wat dit voor jou betekent. Dat klinkt misschien voor sommigen als abracadabra, maar is eigenlijk hele mooie eeuwenoude ‘gewone’ kennis! 

Dit doorvoelen deden we bijvoorbeeld met lichamelijke oefeningen, maar ook door middel van een coachingsgesprek. Iedereen mocht samen met een partner voorgestelde vragen stellen, delen met elkaar, maar vooral ook luisteren naar elkaar. Het was niet voor niets dat ik ‘toevallig’ een coachmaatje trof die over haar moeder begon die nog niet zo lang geleden overleden is. We voelden een hele fijne click en bespraken zoveel herkenbare dingen over vooral onze moeders en hoe wij hiermee omgingen. Een heel fijn en mooi gesprek van vrouw tot vrouw met over en weer delen en helen. Zo bijzonder weer hoe dit loopt. 

In het begin van de lesdagen gaf ik aan dat ik even 3 maanden de ‘Body & Mind’ had omgedraaid naar ’Mind & Body’. Vooral omdat mijn lijf nogal aan het reageren was en ik voelde dat ik even meer met de ‘Mind’ mocht doen dan met de ‘Body’. Zeker ook omdat STIL zijn zo belangrijk is. Mijn instinct wist ook dat dit vanaf februari weer omgedraaid zou kunnen worden. En zo voelt dit nu ook, zeker na deze 2 dagen! Mijn ‘Body’ voelt nu zoveel zachter. Ook al weet ik dat de ‘Mind’ ook elke dag aandacht nodig blijft houden. Vanaf volgende week weer ‘Body & Mind’ dus.

Ja, ook dat is ChiNeng QiGong en zeker voor de docenten in level 2. Onderzoeken bij jezelf en leren omgaan met frustratie en emotie. Het gaat veel verder dan alleen de vorm, nòg dieper. En dat bleek ook weer na de les waarin ik een inzicht mocht krijgen van Patricia, naar aanleiding van een vraag aan haar over het (nog) niet volledig kunnen loslaten. Waar mijn angst zit. 

 

Persoonlijk verhaal en inzicht

Bij level 1 van Chi Neng QiGong ben je bezig met de Qi van het Universum en je lichaam. Nu bij level 2 ga je dieper naar binnen en wordt jijzelf het centrum van het Universum. Het is belangrijk dat je een open en onderzoekende houding ontwikkeld. Dit kan alleen als je jezelf volkomen overgeeft en kan loslaten. 

En daar zit bij mij dus nog een dingetje… Durven overgeven! Vandaar de vraag aan Patricia. 

De uitleg bij die vraag was: 

De kosmos kan op bijzondere manieren aandacht geven/vragen. 

Zo had ik dat heel lang geleden een keer na mijn allereerste meditatie die echt heel bijzonder was. Lang verhaal, maar bij mijn tweede poging tot mediteren zag ik alleen een zwarte muur en liet een inzicht mij schrikken door de aanwezigheid. Dat heeft me daarna ook eigenlijk belet om me volledig over te kunnen/durven geven. Waar was ik dan zo bang voor? Op dat moment was een inzicht niets verwachten bij een meditatie. Nu, door middel van een NEI test kwamen we op mijn geboorte en schuldgevoel bij mijn moeder wat ik heb overgenomen. Dit had ik al eens eerder gehoord en was dus weer een bevestiging. Wow! En die zwarte muur weer! Dat er veel fout is gegaan bij mijn geboorte had ik overigens ook van mijn ouders vernomen. Het was heel heftig geweest en kantje boord voor ons beiden had mijn moeder verteld. Mijn vader mocht er niet bij zijn en mijn moeder heeft mij daarna 2 dagen zelfs niet eens mogen zien. Zo erg zag ik er blijkbaar uit. Is toch nog goed gekomen… hihi…   

Een baby (ik) die heftig de wereld is ingetrokken en 2 dagen geen warmte heeft ervaren en daarna opgroeide tussen twee (lieve) ouders die niet wisten hoe ze hiermee om moesten gaan en er niet over konden praten. Schuldgevoel! Voor hen moet dit zo enorm moeilijk zijn geweest en ik als kind heb het moederschap en het schuldgevoel toen, en nog jaren daarna, in en uit liefde proberen over te nemen. Zo’n 20 jaar geleden pas heb ik me van die taak ontheven in een gesprek met beiden. Dit was de moeilijkste beslissing toen in mijn leven, maar moest ik doen om mezelf te beschermen. Want wat ik ook deed, het hielp hen toch niet. 

Het bizarre van dit verhaal is dat mijn moeder in haar laatste stadium, 2,5 jaar geleden in een (boeddhistische) hospice, zich voor mijn vader en mij ineens opende en er zoveel liefde tussen ons vrijkwam. Zo bijzonder. Zij werd ook ineens een moeder voor me. Het bizarre stopt nog niet, want ze had toestemming gegeven aan een documentaire maker die haar daar wilde volgen. Ze kreeg de schijnwerpers om nog 1 keer te shinen. En ze had natuurlijk gezegd dat ik QiGong beoefende. Je snapt het al, ik werd er in meegezogen en zag het ook als een kans om heel veel ‘oud zeer’ op te ruimen. Voor hen en voor mijzelf. Ik heb zelfs een QiGong-les gegeven in de tuin daar, voor de vrijwilligers en ook met mijn moeder. Ze straalde. De laatste scène in deze documentaire is helemaal bijzonder geworden en heel emotioneel. De filmer had erna zelfs tranen in zijn ogen; “dit gaat velen raken” zei hij. Deze docu is overigens nog te zien op: https://www.npostart.nl/de-boeddhistische-blik/08-11-2020/KN_1717595 Mijn moeder Ria Vijgenboom-Vente komt halverwege in beeld, en met ons 3tjes samen aan het einde. Het daadwerkelijke afscheid (door euthanasie) met haar was heel bijzonder en emotioneel, om nooit te vergeten. Mijn vader is 5 maanden erna overleden. 

Overgave… “And”…

De angst die ik toen in dat 2e meditatiemoment en daarna voelde om me echt over te geven heeft te maken met het feit dat ik bang ben dat ik weer in die periode van vlak na de geboorte kom; in die ‘zwarte’ periode (dat zwarte wat ik in die 2e poging tot meditatie ook zag). Vooral die 2 dagen vlak na de geboorte. Zonder warmte, terwijl ik dit toen zo hard nodig had. Hoe alleen en bang heb ik me toen als baby moeten voelen en hoe angstig en onzeker moeten mijn ouders zich ook hebben gevoeld. Schuldgevoel! Ik kwam er nu ook achter dat die 2 dagen/nachten van leegte en angst van toen… ik nu nog steeds zo voel als ik bijvoorbeeld alleen slaap in een vreemde omgeving. Het was dan ook niet voor niets dat ik nu even alleen in een hotel in Arnhem wilde slapen. Alsof ik aanvoelde dat ik dit daar nodig had. Even in mijn bubbel. Het werd een nacht van confrontatie, herkenning en loslaten. 

Dat de kosmos me in de ochtend weer op een bizarre manier een vraag zou stellen had ik even niet zien aankomen. Onder de douche keek ik op een gegeven moment naar beneden en zag ik op mijn linker voet, als een rood uitgeslagen huid, letters staan:
And
Huuuuhhhhhh??? Wow! Het antwoord daarna kwam eigenlijk heel snel in mij op: En nu? Ik mag dat kind in mijzelf warmte geven en ik mag mezelf omarmen en toestaan, om mezelf over te geven! En ja hoor, onder de warme douche rolden de tranen over mijn wangen. Herkenning! Erkenning! Overgave!

Een ander mooi moment kwam ook nog even deze zondagochtend…
Via de ‘Dagelijkse Gedachte’ zag ik deze tekst in mijn mailbox: 

“Net als een plant kan een kinderziel onmogelijk groeien zonder warmte.”

Echt? Serieus! Pffff…. Wat een reis is dit… en wat gaat er nog meer volgen… 

 

 

Meditatief Warm Drinken

Van mijn leraren Sui Qingbo en Lena Du Hong van het LaoShan Zentrum ontving ik een document hoe belangrijk het is, zeker in deze tijd, om warm water/thee te drinken. Ik heb het simpel vertaald en deel hieronder met jullie een paar quotes. Ik had het al eerder in mijn nieuwsbrief gedeeld.
Interesse? Lees dan lekker door…

Om het immuunsysteem en de afweer van het lichaam te versterken, zowel de westerse geneeskunde (WM) als de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) raden we voldoende drinken van water of thee aan. Zelfs de WHO wijst hierop.

De wijzen zoeken eenheid!

Warm of zelfs heet water of thee kan worden opgevat als een “medicijn voor het leven”. Water is de bron van onze levensenergie. Door het drinken van warm water of thee stimuleer je en verhoog je het speeksel in je mond.

De componenten van speeksel zijn belangrijk voor het versterken van het immuunsysteem en dus je eigen levenskracht/energie (Qi). Dit stimuleert zelfgenezing. Je zou het ook actieve ‘zelfrevalidatie’ kunnen noemen.

In de TCM, maar ook in de westerse geneeskunde, is speeksel (mondwater 唾液) een belangrijk en elementair bestanddeel van het lichaamsvocht (津液) in de mond. Vanwege metabolische processen, ook na het slikken, is speeksel belangrijk voor de vorming van andere lichaamsvloeistoffen en bloed (化生津血). Onder andere de inwendige organen worden hierdoor gevoed en blijven dankzij deze lichaamssappen soepel.

‘Meditatief Drinken’ – een beknopte handleiding:

 • Neem slokjes van het warme/hete water of de thee, maar slik het niet meteen door. Het moet in de mondholte blijven totdat de temperatuur van de drank en die van de mondholte gelijk zijn.
 • Beweeg je tong naar het gehemelte en krul hem zo ver mogelijk achteruit. De inademing wordt bevorderd/verhevigd
 • Breng je aandacht naar je gehemelte en neem waar: je neusholtes, dan je oogholtes en loop dit pad naar binnen verder naar de hersenen. Zo worden deze regio’s intern (subjectief) gestimuleerd.
 • Adem uit door je neus en voel de uitademing als een “douchegevoel”.
 • Terwijl je uitademt, ontspan je je voorhoofd, ogen, neus en je kaak, wangen/kauwspieren en leg je tong losjes, ontspannen in je kaak.
 • Herhaal dit proces een paar keer totdat de watertemperatuur lauw is of identiek aan die van de mondholte.
 • Gebruik vervolgens je tong om de slijmvliezen en je tandvlees in de mondholte te masseren en je mag even ‘klappertanden’ (搅舌叩齿).
 • Voel het water in je mond en meng het bewust met het speeksel en houd het in de mond (漱液).
 • Wanneer het speeksel en het water volledig gemengd zijn, dan concentreer je je op de slikbeweging, slik het mengsel bewust door (咽津) tot aan de maag. Ontspan je bovenbuik en ribbenkast.

Probeer het gewoon eens… 

 

NIEUW! Vanaf februari is er een extra les op locatie, met ChiNeng QiGong

Waarom zou je ChiNeng QiGong doen? Ach, om ontelbare redenen! Hieronder zo maar een paar redenen, wat Frank Lageweg ook benoemde in zijn nieuwsbrief en waar Patricia van Walstijn en andere leraren van het ChiNeng Instituut in Arnhem het ook vaak over hebben in de trainingen. En je hoort en leest wereldwijd ook steeds meer ervaringen. Buiten dat het zooooooo leuk en fijn is om te doen…lees hieronder Daarom!

In het maandblad Medisch Dossier kan je lezen dat QiGong effectief is bij onder andere:

 • Het verlagen van bloeddruk
 • Verlichting bij tinnitus
 • Pijnverlichting
 • Het bevorderen van welbevinden
 • Het ondersteunen bij de behandeling van kanker

Lees hier het hele artikel.

Maar er zijn meerdere redenen te noemen. Zoals, QiGong bij:

 • fibromyalgie. In het artikel van dr. Ornish over fibromyalgie kun je lezen dat het helpt de energie te verbeteren, vermoeidheid te verminderen, en dat het pijnverlichtend werkt.
 • het chronisch vermoeidheidssyndroom.
 • depressie.
 • diabetes:

Meer over QiGong en diabetes is te lezen in het boek ‘Jonger worden’ van Nobelprijswinnares dr. Elisabeth Blackburn:

“Qigong brengt een toestand van concentratie en ontspanning teweeg door lichaam en geest te integreren. Het heilzame effect ervan is wetenschappelijk aangetoond door middel van gerandomiseerde onderzoeken met controlegroep.”

en:

“Qigong vermindert depressie en heeft mogelijk een heilzaam effect op diabetes.”

en:


“In een onderzoek naar de invloed van qigong op celveroudering werden personen met het chronisch vermoeidheidssyndroom gevolgd. Het bleek dat er bij mensen die vier maanden lang qigong beoefenden, sprake was van een significant grotere toename van hun telomerasegehalte en dat zij minder vermoeid waren dan de mensen die op de wachtlijst waren gezet.”

Maar QigGng helpt ook bij herstel van Covid-19 infecties:

In het artikel QiGong bij herstel van Covid-19 infecties lees je over de bevindingen van arts-onderzoekers van het Benson Henry Institute for Mind Body Medicine van het Boston Massachusetts General Hospital. Chi Neng QiGong heeft veel simpele oefeningen die de ademhalingsspieren versterken en die ook uitgevoerd kunnen worden als je alleen maar kunt zitten, en is dus enorm geschikt voor mensen die van Covid moeten herstellen.

En natuurlijk kun je ChiNeng QiGong ook beoefenen als je al lekker in je vel zit en dat zo wilt houden, om fit te worden en te blijven. Maar vooral omdat ChiNeng QiGong zo onwijs leuk, eenvoudig en dan ook nog eens zo effectief is!

Ik gun jou ook het plezier wat ik eraan beleef en om dan ook nog eens gezond te worden/blijven. Ben je op zoek naar zoiets? Kom dan gewoon een keer een proefles meedoen.

Kijk bij lessen op de website en meld je aan.

Elke dag *QiGong, ook op vakantie*

Elke dag QiGong beoefenen is voor mij al jaren heel normaal, net als mijn tanden poetsen. En zo dus ook op vakantie. De ene keer iets langer dan de andere keer, maar er gaat geen dag voorbij.
 
Zo ook dus pas geleden in Portugal. Wat een feest, elke ochtend op een dak, maar ook zoals hier in het filmpje op het strand van het eiland Armona.
Vorig jaar september deed ik in Olhâo examen met 3 super leuke meiden voor level 1 ChiNeng QiGong. Ik wilde nog een keer naar deze fijne plek, maar dan met Ray om samen onze trouwdag op 15 mei daar te vieren. Het werd een bijzondere week.
 
Op het eiland Armona, waar we vorig jaar ook met de groep een keer trainden op het strand, genoot ik wederom intens van de natuur daar en vooral tijdens mijn ochtendtraining. Ray filmde dit waar ik, eenmaal thuis, dit filmpje van 2 min. van heb gemaakt. Contact met de natuur! Het is vooral ook ter inspiratie om ook in de natuur te trainen op je vakantie. Elke dag QiGong beoefenen is echt een heel groot plezier, steeds meer en meer… GO for it…*