15 Jaar JO-Qigong-TaiJi: Een Jubileumviering*

De dag op 8 juni stond in het teken van het vieren van 15 jaar leren en ervaren van verschillende QiGong- en TaiJi-vormen. Elke vorm heeft mij door de jaren heen iets geleerd, zelfs als het in het begin soms best zwaar was. Deze dag weerspiegelde perfect die reis van de afgelopen 15 jaar, met de diverse vormen, ervaringen en keuzes. Voor ieder weer anders, dat realiseerde en herkende ik ook vooral na deze dag. Wow, dit is het kantelpunt. 

Toen ik ruim 16 jaar geleden naar Oostenrijk ging voor QiGong-lessen van het Chinese echtpaar Sui Qingbo en Lena Du Hong, had ik nooit kunnen bedenken dat ik nu een 15-jarig jubileum zou vieren met JO-qigong-taiji. Destijds zocht ik verlichting van mijn chronische pijnen en vond ik mijn weg naar QiGong. Dansen mocht ik niet meer, en sporten in de sportschool vond ik niet leuk. QiGong enTaiJi van LaoShan Union kwamen op mijn pad en later ook QiGong van het ChiNeng Instituut. En nu… al die jaren later, blijf ik nog steeds bijleren en genieten van deze prachtige bewegingsleer. 

Voorafgaand aan de Jubileumdag

Er gebeurt veel op dit moment, in de wereld, bij velen als ook in mijn persoonlijke leven en naaste omgeving. En dan ook al weken van regen. Maar het leert ons om ermee om te gaan en zachter te worden. Het voelt in deze tijd alsof alles wordt uitvergroot, een thema dat ook in ChiNeng Healing vaak besproken wordt: “Omarm waar je nu bent, ‘take your power back to the now’.” En dat voelden we deze zaterdag en de periode ervoor ook al. In de week voor het jubileum kreeg ik berichten van deelnemers die ziek waren of last hadden van gewrichten, rug, etc. De dag erna besefte ik nog meer: alles was eigenlijk OK! Dit gevoel werd bevestigd door de liefdevolle en eerlijke berichten en gesprekken erna. De een vond het fantastisch, de ander soms moeilijk, weer een ander had meer TaiJi willen doen, de ander weer ChiNeng QiGong en sommigen vonden liggen lastig terwijl anderen staan uitdagend vonden. Dit weerspiegelde eigelijk perfect 16 jaar aan ervaringen die ik zelf ook allemaal heb meegemaakt. En hoe dit alles een plek heeft gekregen en ik nu ook bij anderen zie en snap. Het is moeilijk om hier in woorden om te zetten, maar ik ben enorm dankbaar. 

Op de Dag Zelf

Op deze jubileumdag deden we zoals gezegd verschillende vormen van QiGong en TaiJi, een soort snuffeldag, om ook de veelzijdigheid van deze disciplines te laten zien. Marja en José, onze gastdocenten, hadden beiden naast mijn lessen een leuke les voorbereid. Helaas kon Nadine er niet bij zijn, waar ze zelf ook enorm van baalde en wij ook***. Heel jammer natuurlijk, maar we pasten het programma aan en het werd een Qi-volle dag. De afwisseling tussen de vormen maar ook onze stijlen, want we zijn alle 3 best verschillend, zorgde voor een dynamische balans van Yin en Yang. Vaak waren we actief in beweging, hadden we lol, dan weer ontspannen liggend. Aan het einde van de dag werd er zelfs even gesnurkt, wat allemaal oké was. Geen oordeel, heerlijk. Het was een dag vol Qi, waarbij de energie soms enorm sterk voelbaar was, vooral bij de mensen. Dit werd nog versterkt toen ik ontdekte dat de ramen dicht ‘gewaaid ‘waren. Oeps. Ondanks de harde koude wind, die buiten trainen helaas onmogelijk maakte, sloten we de dag toch nog buiten af bij de grote Buddha onder de zon in de enorme tuin. Iedereen kreeg nog een goody bag mee naar huis als herinnering aan deze dag. De dag was omgevlogen. Ik voel me enorm dankbaar dat we dit met z’n allen voor elkaar hebben gekregen. Bedankt allemaal. Voor al die 15 jaar en voor deze Qi-volle dag.  Bedankt ook voor de vele lieve cadeautjes en aandacht, het is hartverwarmend. Liefde, liefde, liefde.

Een JO-qigong-taiji goody bag met een:

  • oosters doosje met kaarsje (lichtje voor iedereen),
  • zakje met 3 steentjes, lieveheersbeestje (geluksbrenger), een kaartje 15 jaar JO-qigong-taiji en chinees stickertje,
  • JO notitieblokje met pen,
  • flyer met info over Tai Chi Quan 8 vorm van en over Marja
  • kaartje van José met haar website waar informatie te vinden is

 

Klik hier —> en zie meer foto’s

die deze bijzondere dag prachtig weergeven

 

 

Toekomst en Donatie

Of ik dit jaarlijks wil organiseren, werd me gevraagd? Nou, nee, niet elk jaar met verschillende vormen en zoveel mensen ;). Ik heb het nu vier keer op deze locatie georganiseerd (elke keer anders), en door deze dag ben ik eigenlijk weer geïnspireerd geraakt om iets nieuws te proberen. Maar voorlopig even niet. Voor dit jubileum was het een bijzonder leuke dag die 15 jaar perfect weergaf. Ook om straks te kunnen doneren aan het goede doel. Die donatie gaat vorm krijgen in samenwerking met Kijk op Welzijn in Barendrecht. Zoals het er nu naar uitziet in het najaar (oktober), gericht op ouderen. Ik houd jullie op de hoogte! 

En juist op dit moment dat ik aan hen wil doneren kwam bij mij het bericht binnen dat Kijk op Welzijn in de problemen komt. Het college van Burgemeester en Wethouders is voornemens om in 2025 meer dan 50% te bezuinigen op KijkopWelzijn en dus op het welzijn van de Barendrechtse inwoner. En dat terwijl zij zulk goed werk doen. Dit raakt iedereen in Barendrecht. Daarom vraag ik jullie en zeker de Barendrechters, om ook te helpen en deze petitie te tekenen via www.kijkopwelzijn.nl/petitie. Voor eind oktober blijft de donatie gewoon staan.

 

Lieve mensen,

Nogmaals bedankt voor alles en voor de vele jaren dat ik jullie in welke vorm dan ook les mocht geven en van jullie mocht leren. Er zijn zelfs een paar leerlingen die er vanaf het begin bij zijn. Ook aan jullie en alle anderen, bedankt voor jullie vertrouwen en liefde. We hebben in al die jaren al veel gedeeld, van extreem lachen tot ook dikke tranen. Niet iedereen is meer onder ons en ook aan hen denk ik nu. Ik ben dankbaar dat jullie allemaal in mijn leven zijn. Een hele dikke warme knuffel… *JO

 
Gastdocenten:

Marja Nieuwland van Tai Chi Balans en Energie
José Bosman van José Bosman – ROOTS 
Nadine Sharon, meer info via ChiNeng Instituut

Locatie: Gaden Chökor Ling