Li Hongshi vanuit China weer in Nederland, in de herhaling met de Body & Mind

Met de Lift Qi Up & Pour Qi down en Body & Mind van Chi Neng Qigong mocht ik Teacher Li al eerder, ieder 4 dagen, online vanuit China meemaken. Dat op zich was al heel bijzonder. Dit jaar kon Li echter (gelukkig) weer vanuit China naar Nederland reizen. Hij was hier drie weken, voor elk level (1, 2 en 3) vier dagen.

Heerlijk om nu in de kerk bij het Chi Neng Instituut zijn beeldende lessen mee te mogen maken. Samen met mijn examenmaatje Jan mochten we, van de vier, ieder twee dagen in de herhaling van de Body & Mind. Jan de donderdag en vrijdag, ik de zaterdag en zondag. Wat een feest*. Het was ook een heerlijke groep lieve mensen om mee samen te trainen. We hingen met z’n allen aan Li’s lippen. Hij nam ons mee in zijn belevingswereld van het bewegen en voelen met de Body & Mind. Met veel voorbeelden ook uit de praktijk. LOVE en naar het HART kwamen regelmatig terug. 

Zijn belangrijkste boodschap

Zijn belangrijkste boodschap was wel om alles met en vanuit liefde te doen. Van je hoofd naar je hart, stiller worden, terug naar de bron. Het beoefenen van de bewegingen in stilte met en naar je hart, voelen, luisteren, etc. Puur bewustzijn op een dieper niveau. En niet alleen in je QiGong oefeningen, maar ook in het dagelijks leven. Veel liefde naar alles wat je doet en naar je omgeving toe was ook huiswerk om mee te nemen. Die liefde kon je ook daadwerkelijk in de zaal voelen. Er hing een ongekende heerlijke sfeer. Samen…*

“Ik weet niets”

Alle oefeningen van de Body & Mind kwamen voorbij, heel intens en langzaam. Naast dit fysieke en naar binnen toe voelen, was de theorie erbij en de manier hoe Li beeldend kan vertellen bijzonder en leuk. Een mooie tip was om je QiGong oefeningen telkens weer te doen vanuit het NIETS MEER WETEN. “I know nothing!” zei hij steeds weer. Zet het weten aan de kant, laat wat je weet los en sta open voor steeds weer opnieuw leren. Ga elke keer weer staan alsof je niets weet, en opnieuw leren en weer opnieuw en weer opnieuw… Je bent leraar, maar je blijft ook altijd student. “We are all sisters and brothers”, zei hij. Eigenlijk weten we maar heel weinig, zo ook hoe het leven werkt.  En weten we het ook echt wel allemaal? Zet het weten, je ego aan de kant en ga opnieuw ervaren. Steeds weer opnieuw en opnieuw en opnieuw. “I know nothing!” Blijf leergierig, graaf diep naar binnen, steeds dieper en dieper. Metafoor: blijf met je schep op dezelfde plek net zo lang in die aarde graven tot je het water, de put, diep in de grond hebt gevonden. En dan verder…. en verder… en… * 

“Puur en happy met een groot hart”

Ander mooi beeldend voorbeeld van Li ging over baby’s en hele jonge kinderen versus volwassenen. Kinderen zijn puur en hebben een open hart (groot), zijn vaak happy en hebben heldere Qi. Volwassenen hebben door de jaren heen met allerlei ervaringen vervuilde Qi opgelopen, leven veel minder vanuit hun hart (klein), zitten vooral in hun hoofd (groot) en zijn vaak niet echt happy. Boodschap; vervuil die jonge Qi zo min mogelijk tot niet. Door weer meer te gaan leven vanuit je hart. ‘Bring home your heart’ is zijn boek wat hij heeft geschreven en waar hij dit soort voorbeelden allemaal mooi omschrijft. 

“Verander de Qi van je hart”

Al met al… Voordat je begint met de vorm QiGong is het belangrijk dat je met de basis begint; open je hart en voel de liefde en zachtheid diep binnen in jezelf en ver naar buiten. Focus daarna naar de beweging van QiGong (in/uit), zacht met liefde en voel dan wat er gebeurd. Verander de Qi van je hart. En als de Qi van je hart verandert, wat verandert er dan… En doe dit niet alleen tijdens het beoefenen van QiGong, maar ook in je dagelijkse leven. Zoals bij; het bereiden van je eten, het huis schoonmaken, reizen naar je werk, luisteren naar mensen, etc., etc.

Ja, weer veel geleerd, gedeeld en mooie inzichten gekregen. En dat ik nog veel te leren heb, zoals bovenstaande… en vooral dat ik niet zo streng hoef te zijn voor mezelf. En accepteren en laten voor wat er is en wat ik wel doe/zeg en niet doe/zeg.

Nog meer (weer) genieten…*

Li verteld beeldend over en met LOVE

Wil je ook Chi Neng QiGong doen? Kijk dan bij tabblad lessen en meld je aan. Of stel je vraag als je meer wilt weten. Gewoon doen!

Zoals Li wordt omschreven

Li is docent aan de opleiding van het Chi Neng Instituut. Hij is schrijver van de bestseller in China ‘Bring home your heart’. Li is hoofdtrainer en manager geweest van het voormalige Chinese medicijnloze ziekenhuis en de rechterhand van Dr. Pang Ming. Hij was full time in het Huaxia Zhineng Center van 1989 tot 2000 en hij heeft daar alle leraren opgeleid. Hij verzorgt trainingen voor de Chinese regering, is vaak te zien op de televisie en is vooral een man met authenticiteit, humor en liefde voor de mens. Li’s wijsheid is geworteld in de klassieke Chinese filosofie en krijgskunsten maar hanteerbaar gemaakt voor het dagelijks leven. Geen hoogdravende filosofieën maar handvatten en inzichten vanuit een onverwachte en mede door zijn Chinese manier van kijken unieke hoek. De essentie van zijn lessen is LOVE.

Li is bij het Chi Neng Instituut een alom geliefd leraar. Hij bezoekt Dr. Pang nog regelmatig. Li Hongshi is bescheiden en geeft zijn lessen recht vanuit zijn hart. Hij geeft ook helder les met gebruik van eenvoudige metaforen om gevoelens en ervaringen te verduidelijken. Hij weet als geen ander de balans te bewaren tussen training, theorie en ontspanning. Li vier dagen mee te maken is een prachtige ervaring waarbij je je eigen lichamelijke en mentale grenzen gaat verkennen maar je er door zijn typerende combinatie van doCeren en doSeren niet overheen gaat.

Na deze dagen nog lekker nagenieten van de Qi van de natuur

Nagestuurde groepsfoto vol Qi, wat een Power!