Door familie-omstandigheden, maar ook door alle veranderingen steeds met corona zijn we even fysiek op locatie gestopt. Een noodzakelijk qi-vol besluit om even pas op de plaats te maken en los te laten, zodat het kan keren en weer gaat stromen naar misschien wel hele nieuwe mogelijkheden.

Er zijn inmiddels wel een paar online trainingen gepland
Interesse? Kijk op Facebook en/of neem contact op met me*

Onze lessen

In de QiGong-les leer je onder andere de QiGong-18 deel I, deel II, de Kraanvogel, en sinds kort ook stukje Chi Neng QiGong en meer. Bij de TaiJi-les leer je onder andere de TaiJi-24 vorm, TaiJi-48 vorm of de TaiJi stok en meer. Sinds 2017 is er ook een nieuwe les Qi-Fullnes, een combinatie van alles waarin Qi vooral centraal staat. In de lessen wordt ook gebruik gemaakt van de meridianenklopper en doen we zo nu en dan oefeningen met TuinaAnmo. Naast het praktijkgedeelte krijg je ook theorie met achtergrondinformatie en de filosofie van TaiJi en QiGong.

Heel gewoon: Niet denken, gewoon doen! Het toverwoord is loslaten Doe iets wat je leuk vindt!

Les info

Iedereen kan éénmalig een introductieles van 5 euro meedoen. We trainen met lesblokken van 10 lessen. De lessen lopen daarna gewoon door, het stopt dus niet na 10 keer. Je kan altijd invallen in een al bestaand lesblok. Kom gewoon eens een introductieles meedoen. Eénmalig inschrijfgeld bedraagt € 5. Bij verhindering van een les graag even doorgeven, zodat anderen ook de gelegenheid hebben om in te halen. Inhalen is mogelijk bij de genoemde lessen. Is het voor JO-qigong-taiji niet mogelijk om les te geven, dan schuift je les gewoon door. Tijdens de schoolvakanties is er geen les tenzij anders gemeld. Kledingadvies: gemakkelijk zittende (sport)kleding met het liefst lange mouwen om je spieren warm te houden. Gemakkelijke (gym)schoenen of, indien het niet te glad is voor je, op sokken. Zo’n 5 minuten voor aanvang aanwezig zijn, we beginnen graag op tijd. Zie hieronder meer info over de lessen.

Vanwege Covid-19 zijn de lessen aangepast, de leerlingen zijn hiervan op de hoogte gebracht.

Ik ben aangesloten bij:

Meer info over de lessen

Wat is…

Qi-fullness?

In deze les verdiepen we ons in QiGong- en TaiJi-bewegingen uit diverse vormen. Je wordt je bewuster gemaakt van intern voelen en hoe te bewegen. Het is voor beginners en gevorderden goed te volgen. Eigenlijk is geen les hetzelfde en kan je ineens iets heel anders voorgeschoteld krijgen wat met Qi te maken heeft. Alles wordt heel specifiek en vooral ook langzaam behandeld. Het is gewoon heel bewust en bijzonder Qi-vol bezig zijn met vooral QiGong en TaiJi.

het verschil tussen QiGong en TaiJi?

Een lastige vraag. Er zijn eigenlijk heel veel overeenkomsten, zoals dat hun oorsprong in China ligt, ze beiden met Qi (levensenergie) werken, de bewegingen langzaam, vloeiend en aandachtig zijn, ze gezondheidsvoordelen geven en dus goed zijn voor lichaam, geest en ademhaling. Beiden hebben ook verschillende stijlen die te leren zijn. Hoe kan je dan weten wat beter bij je past? Door gewoon een keer mee te doen natuurlijk. Maar om dan toch het grootste verschil uit te leggen volgens mijn visie:

 • QiGong doe je op 1 plek, de bewegingen zijn intens en herhaal je per beweging een aantal keer. Voordeel: het is gemakkelijker te leren, je hebt meer tijd om goed na te denken over 1 beweging. Nadeel: het is iets statischer.
 • Met TaiJi daarentegen beweeg je door de ruimte heen en volgt er na 1 beweging gelijk een andere beweging. Voordeel: je beweegt meer door de ruimte, het geeft uitdaging om de balans en de coördinatie te leren. Het wordt ook wel met attributen zoals waaier, stok en zwaard gedaan wat je meer inzicht kan geven over hoe je daarmee beweegt. Nadeel: het is iets lastiger te leren omdat je meer met coördinatie ook doet.

Locaties/uren

Door corona zijn onderstaande lessen aangepast qua tijd en locatie (buiten of binnen of online). Wil je hier meer over weten? Stuur me even een bericht.

Zie balk bovenin deze pagina met laatste info.

Vrijenburg, zaal ‘Hart van Vrijenburg’, Vrijenburglaan 61, Barendrecht Dit zijn beginnerslessen en met een beetje coördinatiegevoel goed te volgen.

 • Ma-avond 19.15 – 20.15 u: TaiJi en QiGong als warming-up

Waterpoort Carnisselande, Middeldijkerplein 3, 2993 DL Barendrecht, in de Activiteitenruimte.

 • Wo-ochtend 09.00 – 10.00 u: QiGong
 • Wo-ochtend 10.20 – 11.20 u: Qi-Fullness (beginners/gevorderd TaiJi/QiGong)
 • Do-avond 19.15 – 20.15 u: QiGong 

Interesse? Neem dan contact op.

De lessen

voor de lessen vragen we

een vergoeding

Een introductieles is 5 euro.

Een lesblok van tien lessen is 90,00 euro, eenmalig inschrijven voor 5 euro. Volg je een tweede les in de week? Dan betaal je voor de tweede les 60,00 euro.

wanneer zijn er

geen lessen in 2020

Zie balk bovenin deze pagina met laatste info.

Voor zover 2e halfjaar (kan worden aangepast vanwege corona):

 • Week 45
 • Week 52

kort de

belangrijkste cursus-weetjes

 1. Iedereen kan éénmalig een introductieles meedoen voor 5 euro.
 2. De lessen duren ongeveer 4 kwartier.
 3. TaiJi en QiGong is voor alle leeftijden.
 4. Het tarief voor de lessen is te voldoen in een blok van 10 lessen. De lessen lopen daarna gewoon door. Je kan altijd beginnen in een al lopend lesblok.
 5. Bij aanmelding in een lesblok wordt er eenmalig 5 euro inschrijfgeld gevraagd (niet bij de workshops).
 6. Kan je een keer niet, dan is er de mogelijkheid om dit in te halen in één van de andere lessen.
 7. Is het voor JO-qigong-taiji niet mogelijk om les te geven, dan schuift je les gewoon door.
 8. Tijdens de schoolvakanties is er geen les tenzij anders gemeld. Zie op deze pagina de data.
 9. Kledingadvies: gemakkelijk zittende (sport)kleding met het liefst lange mouwen om je spieren lekker warm te houden. Gemakkelijke (gym)schoenen of, indien het niet te glad is voor je, op sokken.
 10. Bij je aanmelding geef je een akkoord op wat op het inschrijfformulier staat. Deze ingevulde gegevens worden uiteraard vertrouwelijk behandeld en niet aan derden verstrekt. Zie meer info over de privacy-verklaring.
 11. Het allerbelangrijkste… we geniet met en van elkaar met leuke en leerzame lessen.

Het zijn rustige lessen waarbij je je eigen grenzen leert kennen, zowel lichamelijk als geestelijk… Ik heb in de loop der jaren veel geleerd, maar ik ben geen arts of therapeut. Bij eventueel letsel is het vooraf altijd raadzaam om aan je arts of therapeut te vragen of deelname goed voor je is. Uit eigen ervaring weet ik dat heel veel klachten hiermee verholpen kunnen worden, als je maar goed naar je lijf luistert en je grenzen weet. En dat leer je bij TaiJi en QiGong.

Interesse? Neem dan contact op.

Ik ben aangesloten bij: