Info over de lessen

Op locatie en online lessen

LET OOK OP  berichten op Facebook voor de laatste ontwikkelingen.

Het lesrooster zie je hieronder. Het online aanbieden blijft van kracht. Het Qi-veld van online is boven verwachting heel bijzonder en groot geworden. En het mooie ook is dat echt iedereen, waar je ook woont, hieraan mee kan doen. Zelfs beginners. En… geen reistijden! Je hebt alleen Zoom nodig en je kan zo aanhaken.

Zie hieronder info over de les op locatie en online!

Lesrooster:

vorm, hoofdzakelijk
maandag TaiJi Vrijenburg 19:30-20:30u
woensdag QiGong diversen Waterpoort 09:30-10:30u
donderdag ChiNeng QiGong ONLINE (zoom) 19:30-20:30u

Geen les:

 • week 4
 • Week 9 (voorjaarsvakantie, misschien ga ik hier wel door)
 • week 20 (ipv van officiële meivakantie)
 • week 28 t/m 33 zomervakantie

Vergoeding en commitment

Op locatie Vrijenburg en Waterpoort: lesblok van 10 lessen = 90 euro. Kan je een keer niet? Je kan altijd in een andere les inhalen.
Online: je mag per keer betalen of  b.v. per maand als je dat gemakkelijker vindt of met jezelf een commitment wilt aangaan. Zie hierboven wanneer er geen lessen zijn. Je bent hoe dan ook ALTIJD welkom! Ook mensen van de leslocaties kunnen hier gewoon inloggen (om bv in te halen).

Je mag op locatie contant betalen of (ook voor online) storten op NL06 RABO 0355 3178 34, t.n.v. J.E. Wennink, onderwerp soort les.

Info over de online lessen met ook de link naar ZOOM

Heb je een vraag? Neem dan contact op.

Zodra er nieuws is over de lessen op locatie en/of online (en corona-maatregelen) kan je dit ook lezen op mijn Facebookpagina Volg deze en je blijft op de hoogte. 

Vrijenburg (bovenin plaatje), zaal ‘Hart van Vrijenburg’, Vrijenburglaan 61, Barendrecht (zaal beneden in de hoek met de lichtblauwe lamellen).

Waterpoort (onderin plaatje) Carnisselande, Middeldijkerplein 3, 2993 DL Barendrecht, in de Activiteitenruimte (bij prikruimte in hal naar beneden, links de gang in aan het einde links).

Het verschil tussen QiGong en TaiJi?

Een lastige vraag? Er zijn eigenlijk heel veel overeenkomsten, zoals dat hun oorsprong in China ligt, ze beiden met Qi (levensenergie) werken, de bewegingen langzaam, vloeiend en aandachtig zijn, ze gezondheidsvoordelen geven en dus goed zijn voor lichaam, geest en ademhaling. Beiden hebben ook verschillende stijlen die te leren zijn. Hoe kan je dan weten wat beter bij je past? Door gewoon een keer mee te doen natuurlijk. Maar om dan toch het grootste verschil uit te leggen volgens mijn visie:

 • QiGong doe je op 1 plek, de bewegingen zijn intens en herhaal je per beweging een aantal keer. Voordeel: het is gemakkelijker te leren, je hebt meer tijd om goed na te denken over 1 beweging. Nadeel: het is iets statischer.
 • Met TaiJi daarentegen beweeg je door de ruimte heen en volgt er na 1 beweging gelijk een andere beweging. Voordeel: je beweegt meer door de ruimte, het geeft uitdaging om de balans en de coördinatie te leren. Het wordt ook wel met attributen zoals waaier, stok en zwaard gedaan wat je meer inzicht kan geven over hoe je daarmee beweegt. Nadeel: het is iets lastiger te leren omdat je meer met coördinatie ook doet.

kort de

Nuttige weetjes

 1. Iedereen kan meedoen.
 2. De lessen duren ongeveer 4 kwartier.
 3. TaiJi en QiGong is voor alle leeftijden.
 4. Het tarief voor de lessen zie je hiernaast.
 5. Kledingadvies: gemakkelijk zittende (sport)kleding met het liefst lange mouwen om je spieren lekker warm te houden. Gemakkelijke (gym)schoenen of, indien het niet te glad is voor je, op sokken.
 6. Het allerbelangrijkste… geniet met en van elkaar in een mooi rustig en powerfull Qi-veld.

Het zijn rustige lessen waarbij je je eigen grenzen leert kennen, zowel lichamelijk als geestelijk… Ik heb in de loop der jaren veel geleerd, maar ik ben geen arts of therapeut. Bij eventueel letsel is het vooraf altijd raadzaam om aan je arts of therapeut te vragen of deelname goed voor je is. Ik geloof in het samenwerken met de reguliere geneeskunde. Uit eigen ervaring weet ik dat heel veel klachten met QiGong en TaiJi verholpen kunnen worden. Je leert ook om heel goed naar je lijf te luisteren en je grenzen te leren. Maar vooral; ernaar te gaan handelen. Dat leer je bij TaiJi en QiGong. Het is bijzonder hoe je het kan integreren in je dagelijkse leven en handelen.

Interesse? Neem dan contact op.

Onze lessen

In de QiGong-les leer je onder andere de QiGong-18 deel I, deel II, de Kraanvogel, en sinds kort ook stukjes Chi Neng QiGong en meer. Bij de TaiJi-les leer je onder andere de TaiJi-24 vorm, TaiJi-48 vorm of de TaiJi stok en meer. In de lessen wordt ook gebruik gemaakt van de meridianenklopper en doen we zo nu en dan oefeningen met TuinaAnmo. Naast het praktijkgedeelte krijg je ook theorie met achtergrondinformatie en de filosofie van TaiJi en QiGong.

Heel gewoon: Niet denken, gewoon doen! Het toverwoord is loslaten Doe iets wat je leuk vindt!