Examen ChiNeng QiGong in Portugal

Zoals velen van jullie inmiddels wisten was ik met de opleiding voor ChiNeng QiGong instructeur bezig. Het is een vorm die op mijn pad kwam en mij enorm aansprak. Voor mij is het een warme aanvulling op de QiGong en Taiji die ik al beoefen. Deze vorm heeft mij meer naar binnen toe gebracht en de theorie in het Nederlands was ook verhelderend. Ik heb altijd in het Duits les gehad. Veel was herkenbaar, maar toch ook weer nieuw. En zo blijf je met dit alles elke keer weer leren. Het stopt nooit. Heerlijk *

Het gehele opleidingstraject was er één van flexibiliteit en aanpassingen

Niet alleen door corona, maar ook door 3 persoonlijke heftige familiegebeurtenissen maakte dit tot een uitzonderlijk traject. Het examen mocht ik in Portugal gaan meemaken. Het was zo’n bijzondere, heerlijke en intensieve trainingsweek met een hele fijne groep mensen. Geen verkeerde plek ook om te trainen. Echt, het was heerlijk!
Zes van deze groep, waaronder ikzelf, deden verschillende onderdelen van level 1 en 2 voor het examen. Maar deze week betekende echt zooooveeeel meer dan dat. De groep voelde heel fijn. Naast het trainen in de ochtend, met ook ontbijt en lunch, werd er in de middag en avond in onze vrije tijd veel samen gedaan met verschillende kleine groepjes. Om de dag hebben we zelfs met z’n allen bij ChaChaCha gegeten. Maar ook het delen met elkaar en de herkenning bij elkaar was zo mooi en vrij in deze groep. Compassie, respect, eerlijkheid, moed en discipline waren volop aanwezig. Mooi…

En… we zijn geslaagd!!!

  • Ton en Corry: level 2
  • Lydia, Nadine, Mira en ikzelf: level 1

Het was zoooo bijzonder met z’n 6’en. En met z’n 4tjes (level 1) hebben we deze week, na weken thuis online trainen en delen, nu zo intens en fysiek samen genoten. Geen woorden voor *
Voor mijzelf ook een extra cadeautje op 18 september; precies 1 jaar geleden overleed mijn moeder. “Je was erbij ma, love you.” Bij de oefening 3 Centres Merge rolden de tranen over mijn wangen. Zo voelbaar.

De bijzondere Chi behouden…

De plaats Olhão, de lieve Portugese mensen en de super mooie Chi van de binnenplaats Associação Cultural Re-Criativa República 14, waar we de afgelopen week trainden, kunnen we niet fysiek hier in Nederland terug beleven. Maar wat kunnen we wel? Na deze fantastische week heb ik me voorgenomen om de sfeer en de Chi te behouden. Gisteravond ben ik dan ook als eerste met Raymond bij ons Portugees restaurant om de hoek gaan eten. We genoten van de ondergaande zon, die je in Portugal ook ziet, en het heerlijk eten met ook Portugese achtergrond muziek. En vanmorgen heb ik voor een muur in de tuin de 50 wallsquats gedaan die we elke ochtend deden. Niet dat ik dat nu ook echt elke dag zo ga doen hoor, maar wel elke dag iets. Elke dag ChiNeng, QiGong en/of TaiJi beoefenen deed ik eigenlijk al, maar ga ik nu na deze bijzondere week nòg intenser beleven. Wat ik wel even een stuk minder ga doen is eten!!! Afgelopen beladen jaar had ik even body nodig, maar dat mag nu weer gaan slinken.

We hebben de afgelopen week veel gedeeld met elkaar en er is veel losgelaten in de zin van pijn en tranen, maar… we hebben nog het meest enorm veel plezier gehad en zoveel gelachen. Het voelt voor mij nu als een nieuwe start. En… ook al is het hectischer hier in Nederland, wij kunnen de rust in onszelf verder uitdragen door er niet in mee te gaan. Als wij in onze eigen zachte kracht kunnen blijven en anderen dit voor hunzelf overnemen dan wordt de wereld steeds een stukje mooier. Rijkdom zit in onszelf.

Bedankt Patricia en alle andere instructeurs van het Chi Neng Instituut.

“Hun Yuan Ling Tong”

Zo stond er ook nog een artikel in De Schakel