Meditatief Warm Drinken

Van mijn leraren Sui Qingbo en Lena Du Hong van het LaoShan Zentrum ontving ik een document hoe belangrijk het is, zeker in deze tijd, om warm water/thee te drinken. Ik heb het simpel vertaald en deel hieronder met jullie een paar quotes. Ik had het al eerder in mijn nieuwsbrief gedeeld.
Interesse? Lees dan lekker door…

Om het immuunsysteem en de afweer van het lichaam te versterken, zowel de westerse geneeskunde (WM) als de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) raden we voldoende drinken van water of thee aan. Zelfs de WHO wijst hierop.

De wijzen zoeken eenheid!

Warm of zelfs heet water of thee kan worden opgevat als een “medicijn voor het leven”. Water is de bron van onze levensenergie. Door het drinken van warm water of thee stimuleer je en verhoog je het speeksel in je mond.

De componenten van speeksel zijn belangrijk voor het versterken van het immuunsysteem en dus je eigen levenskracht/energie (Qi). Dit stimuleert zelfgenezing. Je zou het ook actieve ‘zelfrevalidatie’ kunnen noemen.

In de TCM, maar ook in de westerse geneeskunde, is speeksel (mondwater 唾液) een belangrijk en elementair bestanddeel van het lichaamsvocht (津液) in de mond. Vanwege metabolische processen, ook na het slikken, is speeksel belangrijk voor de vorming van andere lichaamsvloeistoffen en bloed (化生津血). Onder andere de inwendige organen worden hierdoor gevoed en blijven dankzij deze lichaamssappen soepel.

‘Meditatief Drinken’ – een beknopte handleiding:

  • Neem slokjes van het warme/hete water of de thee, maar slik het niet meteen door. Het moet in de mondholte blijven totdat de temperatuur van de drank en die van de mondholte gelijk zijn.
  • Beweeg je tong naar het gehemelte en krul hem zo ver mogelijk achteruit. De inademing wordt bevorderd/verhevigd
  • Breng je aandacht naar je gehemelte en neem waar: je neusholtes, dan je oogholtes en loop dit pad naar binnen verder naar de hersenen. Zo worden deze regio’s intern (subjectief) gestimuleerd.
  • Adem uit door je neus en voel de uitademing als een “douchegevoel”.
  • Terwijl je uitademt, ontspan je je voorhoofd, ogen, neus en je kaak, wangen/kauwspieren en leg je tong losjes, ontspannen in je kaak.
  • Herhaal dit proces een paar keer totdat de watertemperatuur lauw is of identiek aan die van de mondholte.
  • Gebruik vervolgens je tong om de slijmvliezen en je tandvlees in de mondholte te masseren en je mag even ‘klappertanden’ (搅舌叩齿).
  • Voel het water in je mond en meng het bewust met het speeksel en houd het in de mond (漱液).
  • Wanneer het speeksel en het water volledig gemengd zijn, dan concentreer je je op de slikbeweging, slik het mengsel bewust door (咽津) tot aan de maag. Ontspan je bovenbuik en ribbenkast.

Probeer het gewoon eens…