Lessen QiGong en/of TaiJi

Hoe en waar?

Iedereen kan hieraan meedoen.

Lesrooster:

vorm, hoofdzakelijk
ma TaiJi-24 Vrijenburg 19:30-20:30u
wo QiGong-18 Waterpoort 09:30-10:30u
do ChiNeng QiGong Waterpoort 19:30-20:30u

Geen les (kortere termijn):

 • ma 1 april Pasen
 • 6 t/m 11 mei
 • ma 20 mei Pinksteren
 • 15 juli t/m 23 aug

TaiJi-24 is een korte en toegankelijke vorm gebaseerd op de Yang-stijl. TaiJi Quan betekent in het Chinees schaduwboxen, met Qi (universele energie). De vorm bestaat uit bewegingen die te leren om te aarden, om soepel te draaien en in balans te blijven. Er wordt ook aandacht besteed aan symmetrie zodat het hele lichaam zich op een evenwichtige manier ontwikkelt. Een heerlijke korte vorm waarbij je super goed kan verdiepen en balans vindt met lichaam en geest.

QiGong-18 is een eenvoudige serie van 18 oefeningen met veel herhalingen. Het is gemakkelijk te leren. Het is onder andere goed voor je gewrichten, je spieren en je lichaamshouding. De Qi (levensenergie) wordt positief geactiveerd. Deze 18 bewegingen zijn ook bekend onder de naam: Tai Chi Qigong Shiba-shi. De manier hoe ik hem van Prof. Sui Qingbo en Lena Du Hong (LaoShan Zentrum) heb geleerd is powerfull, krachtig en zacht tegelijk.

De TaiJi-en QiGong-opleiding heb ik bij Prof. Sui Qingbo en Lena Du Hong gedaan. Hier kan je meer lezen over beiden en hun zoon Sui XiaoFei.

Chi Neng (Zhineng) Qigong is een zachte Chinese bewegingsleer die door Patricia van Walstijn (ChiNeng Instituut) naar Nederland is gebracht. De eenvoudige oefeningen stimuleren je Qi (levensenergie) en maken je bijzonder snel ontspannen en krachtig. Naast dat het bij vele klachten kan helpen, werkt het ook preventief. In de lessen doen we de Lift Qi Up en delen uit de Body & Mind. Lees hier meer over in het online Qi magazine.

Zie ook de socials:

met info op Facebook en/of Instagram.

Vergoeding en commitment

Op locaties: Vrijenburg en Waterpoort: lesblok 10 lessen = 90 euro. Kan je een keer niet? Je kan in een andere les inhalen. Doe je 2 lessen in de week mee dan krijg je korting voor de 2e les en zijn die 10 lessen 60 euro. Je mag altijd eerst een proefles meedoen voor 5 euro.

Losse lessen zijn vanaf 2024 mogelijk voor 14 euro. Iedereen kan altijd 1x een proefles meedoen voor 5 euro.

Locaties

Vrijenburg, zaal ‘Hart van Vrijenburg’, Vrijenburglaan 61, Barendrecht (zaal beneden in de hoek met de lichte lamellen).

Waterpoort Carnisselande, Middeldijkerplein 9, Barendrecht, in de ‘Waterval’ zaal (bij prikruimte in hal naar beneden, links de gang in aan het einde links).

Heb je een vraag? Neem dan contact op.

Nieuws kan je ook lezen op mijn Facebookpagina of Instagram

Het verschil tussen QiGong en TaiJi?

Er zijn eigenlijk heel veel overeenkomsten, zoals dat hun oorsprong in China ligt, ze beiden met Qi (levensenergie) werken, de bewegingen langzaam, vloeiend en aandachtig zijn, ze gezondheidsvoordelen geven en dus goed zijn voor lichaam, geest en ademhaling. Beiden hebben ook verschillende stijlen die te leren zijn. Hoe kan je dan weten wat beter bij je past? Door gewoon een keer mee te doen natuurlijk. Maar om dan toch een heel klein beetje het verschil uit te leggen:

 • QiGong doe je op 1 plek, de bewegingen zijn intens en herhaal je per beweging. Voordeel: het is gemakkelijker te leren, je hebt meer tijd om goed na te denken over 1 beweging. Nadeel: het is iets statischer.
 • Met TaiJi beweeg je door de ruimte en volgt er na 1 beweging gelijk een andere beweging. Voordeel: meer dynamiek, je beweegt door de gehele ruimte, het geeft uitdaging om de balans en coördinatie te leren. Nadeel: het is iets lastiger te leren omdat je onder andere meer met coördinatie armen en benen doet.

Zie op deze pagina de uitleg van de diverse vormen die gegeven worden bij JO-qigong-taiji.

Heb je toch nog een vraag? Neem dan contact op.

Nieuws kan je ook lezen op mijn Facebookpagina of Instagram

kort enkele

Nuttige weetjes

 1. Iedereen kan meedoen.
 2. De lessen duren ongeveer 4 kwartier.
 3. TaiJi en QiGong is voor alle leeftijden.
 4. Het tarief voor de lessen zie je op deze pagina.
 5. Kledingadvies: gemakkelijk zittende (sport)kleding met het liefst lange mouwen om je spieren lekker warm te houden. Naar eigen wens, gemakkelijke (gym)schoenen of, indien het niet te glad is voor je, op sokken of blote voeten.
 6. En het allerbelangrijkste… plezier hebben en genieten in een mooi, rustig en powerfull Qi-veld.

Het zijn rustige lessen waarbij je je eigen grenzen leert kennen, zowel lichamelijk als geestelijk… Bij eventueel (ernstig) letsel is het vooraf altijd raadzaam om aan je arts of therapeut te vragen of deelname hieraan kan. Uit eigen ervaring weet ik dat er heel veel kan. Ik heb zelf heel veel klachten met QiGong en TaiJi verholpen. Je leert om goed naar je lichaam te luisteren en naar je grenzen. Maar vooral; ernaar te gaan handelen. En hoe je het kan integreren in je dagelijkse leven.

Interesse? Neem dan contact op.

Hier op de foto trainen in de natuur van China, waar ik 2x ben geweest voor TaiJi en QiGong.

En zelfs op het hoogste punt in Shanghai waar ik vroeg in de ochtend bij de roof top bar mijn training mocht doen. Hoe bijzonder… je kan dus altijd en overal QiGong en TaiJi doen.