Welkom bij

onze ervaringen

lees ons verhaal

met zoveel Qi *

STORY's

ervaar

zelf

Doe mee...

ga naar CONTACT

Ervaringen van diverse leerlingen

Belangrijk om te melden is dat bij eventuele ‘ernstige’ medische klachten de betreffende cursist altijd in overleg dient te gaan met de arts of therapeut voordat hij/zij begint aan één of andere bewegingsvorm, zo ook voor TaiJi en QiGong. Het is uitermate goed voor je om altijd rustig te bewegen, en dat is TaiJi en QiGong zeker. Ik ben echter geen arts of therapeut en wil dan ook graag weten waar volgens de specialist op gelet dient te worden. Ik geef les vanuit mijn eigen ervaring en leerprocessen wat voor veel mensen ook herkenbaar is. Mijn ervaring en dat QiGong en TaiJi ook echt werken heb je bij het tabblad Meer over JO… kunnen lezen. Hieronder een paar ervaringen en veranderingen van cursisten.

Veel leesplezier… Jolanda Wennink

Korte quotes

“Als de Chinezen er al minstens 3.000 jaar mee bezig zijn, dan zal het toch wel iets nuttigs voor je kunnen zijn.”

Jan V.

“Na een les voel ik me ontspannen en heb het gevoel de hele wereld aan te kunnen.”

Kathy B.

“Op een speldag voor de kinderen van een arme woongemeenschap in Oeganda deed ik QiGong oefeningen met ze.”

Maria S.

Toen zag ik op Facebook een artikel: ‘Online QiGong met JO-qigong-taiji (JO)’ en ik dacht gelijk “YES! EINDELIJK’!

Imge Ö.

“Wat me  aanspreekt in de lessen bij Jolanda is haar niet aflatend enthousiasme waarmee zij de principes van de QiGong en TaiJi uitlegt.”

Hanneke vE.

“In de vaart van alledag vergeet ik de weg naar binnen nog weleens en schiet het erbij in omdat ik de primaire drijfveer heb om naar voren te gaan.”

Edwin L.

“Ik krijg wekelijks goede correcties op mijn verkeerde houdingen door artrose in voeten, knieën en handen.”

Thea B.

“Ik heb scoliose, een kromming in mijn ruggegraat. Na een les QiGong voelt alles weer in balans, los en lekker.”

Esther N.

Mijn verhaal van

‘Een pad naar mijzelf’

Ongeveer 6 jaar geleden begon het, althans toen had ik pas echt de ruimte om mijn eigen pijn te kunnen ervaren. Het draaide bij mij daarvoor altijd om anderen. Totdat ik op mijzelf ging wonen, samen met mijn beste vriend, mijn alles, mijn Manga. Nadat ik samen met hem meer ruimte had voor mijzelf begon ik heel veel lichamelijke klachten te ‘krijgen’. En toen gebeurde er iets vreselijks. Mijn beste vriend, de enige die ik  toen had, kwam te overlijden. Onbeschrijfelijk wat er door me heen ging. Ik bereikte een dieptepunt in mijn leven wat ik niemand gun. Het ging zo slecht met mij dat ik nauwelijks de energie had om te lopen. De fysieke pijn was niet te beschrijven en mentaal had ik een gebroken hart.

Ik mocht en kon niet werken, maar ik wilde zo veel… ja en wat dan? Ik vond…! Lees hier haar hele verhaal.

* Imge Ö.

Ik ben geboren in Rotterdam, getrouwd met Joan en vervolgens in Zeeland gaan wonen. Echter, de heimwee naar Rotterdam deed ons besluiten om ergens tussen Rotterdam en Zeeland, in dit geval Steenbergen, te gaan wonen. Sinds een aantal jaren zijn we weer terug in Rotterdam. Dat we terug zijn heeft er ook mee te maken dat ik ging inzien dat ik niet gelukkig werd van het materiële; dat vrijstaande huis met die grote tuin en leasebak voor de deur. Ik creëerde een hoop stress om het allemaal in stand te houden. We namen de stap om het anders te gaan doen. We kozen voor de bedrijvigheid van een omgeving als Rotterdam, waar je ook meer onder de mensen bent, lekker uit eten kan, een terrasje kunt pakken, noem maar op. Hoe die weg ging, en wat ik nu als NLP trainer en Teamcoach doe, vertel ik hier verder in mijn verhaal…

* Edwin L.NLP trainer en Teamcoach

Hallo, ik ben al enige tijd bij Jolanda op les. Op de maandagavond probeerde ik eerst TaiJi, maar dit was voor mij toch te moeilijk en te zwaar. Toen kon ik overstappen naar de QiGong groep op woensdagochtend. Dat gaat gelukkig beter, al moet ik ook helaas regelmatig gaan zitten vanwege pijnklachten. Ik vind het heel leuk en ontspannend. Ik krijg wekelijks goede correcties op mijn verkeerde houdingen en leer er een juiste ademhaling om te kunnen ontspannen. Ik kamp namelijk met artrose in voeten, knieën en handen. Zes jaar geleden had ik een osteotomie operatie, maar helaas heeft dit heeft weinig verbetering opgeleverd. Ik ben inmiddels overal wel geweest om oplossingen te zoeken voor mijn klachten, helaas zonder resultaat. Ook om deze reden werd ik arbeidsongeschikt wat mij heel veel verdriet opleverde, want ik deed mijn werk als kinderverpleegkundige enorm graag. Het is veel gedoe geweest bij het UWV om duidelijk te maken waar ik allemaal tegenaan liep. Ik maakte ook bezwaar tegen uitspraken, echt heel frustrerend allemaal. Ik had het gevoel dat ik overal tegenaan moest vechten! Ik kon het niet loslaten. Lees hier meer over hoe ze dit toen overwon

*Thea B.

Zonder dat ik al te veel van QiGong en TaiJi af wist trok de vorm van bewegen mij aan. Ik was meteen enthousiast. Het is voor mij de perfecte combinatie van ontspanning en inspanning. Op een spirituele, maar toch niet zweverige, manier werken aan je lichaam en geest en werken aan je conditie zonder blessures te kweken.  Na een les voel ik me ontspannen en heb het gevoel de hele wereld aan te kunnen.  Mijn oudste dochter, nu in de 4e Havo voor Muziek en Dans, heb ik met QiGong laten kennismaken op de Wereld TaiJi-dag vorig jaar  en eind vorig jaar bij de workshop Dans-QiGong. Wat ze vooral heeft geleerd is hoe ze meer emotie in haar manier van dansen kan leggen. Dans is per slot van rekening emotie. Bij TaiJi en QiGong word je net zo goed lekker ‘moe’ en je gaat er ook goed van zweten. Ik merk dat ik soepeler begin te worden en evenwichtiger.

*Kathy B.

Door mijn zus kwam ik aanraking met TaiJi. Ik ben zo ‘lenig’ als een plank, dus ik verwachtte dat het wel een tijdje zou duren voordat ik er iets van zou kunnen gaan merken. Dat klopte. Maar toen eenmaal de eerste tekenen zich aandienden, werd de animo heel groot om ermee door te gaan. Als de Chinezen er al minstens 3.000 jaar mee bezig zijn, dan zal het toch wel iets nuttigs voor je kunnen zijn. En inderdaad, de QiGong-bewegingen geven me veel rust en ontspanning. Ik voel aan mijn lichaam dat het goed voor me is en het voelen van de energie in mijn handen wordt ook steeds sterker. Ik vind het leuk om dat verder te ontwikkelen. Ik ben me ook meer bewust geworden van mijn houding, staand, zittend en lopend en ik kan de spanning daarin opheffen.

*Jan V.

Sinds tweer jaar ben ik actief bezig met QiGong in de groep van Jolanda. Langzaam maar zeker krijg ik de 18 bewegingen goed onder de knie en word ik soepeler. Naast de lichamelijke activiteit ervaar ik het bezig zijn met QiGong als heel ontspannend. De vrolijkheid tijdens de les levert daar een mooie bijdrage aan. Jolanda’s lachsalvo’s werken goed op de buikademhaling! In februari 2010 heb ik in Oeganda een maand vrijwilligerswerk gedaan. Op een speldag voor de kinderen van een arme woongemeenschap deed ik een middag QiGong oefeningen met ze. Het leuke is dat overal ter wereld bewegen wordt ‘verstaan’ en er dan geen taalprobleem speelt. De topper van die middag was het door de knieën zakken bij alle bewegingen. Het deed de kinderen denken aan de hurkzi

*Maria S.

Tijdens mijn opleiding tot researchcoördinator trof ik een studiebegeleider die veel aandacht besteedde aan het innerlijk van de mens. Als dat niet goed zit dan ben je niet in balans. En als je niet in balans bent dan wordt je ziek of functioneer je minder predikte zij. Zij heeft uiteindelijk de aanzet gegeven tot mijn start bij Jolanda in 2010. Daarnaast heeft, sinds onze vakanties naar China in 1994 en 1995, de TaiJi mij geïntrigeerd. Na een aantal scholen bezocht te hebben ben ik bij Jolanda lessen gaan volgen. Wat me aansprak en aanspreekt in de lessen bij Jolanda is haar niet aflatend enthousiasme waarmee zij de principes van de QiGong en TaiJi uitlegt. Voorafgaand aan de les of in de les. Tussendoor is er ruimte voor een praatje of een grap, maar tijdens de oefeningen wordt er serieus gewerkt. Af en toe volg ik een les bij een andere docent. Globaal komen de lessen op hetzelfde neer, maar de manier waarop de docent het benaderd en overbrengt verschilt. Ik ervaar dit als heel leerzaam. Thuis probeer ik ook te oefenen. Losse bewegingen van de QiGong, en de vormen van de TaJji. Ik neem mij telkens voor meer en vaker te oefenen. Dat lukt maar moeizaam. Waarschijnlijk heb ik nog een lange weg te gaan voordat ik volledig in balans ben om mijzelf de tijd en rust te gunnen om elke dag te oefenen! Een goed voornemen voor komend jaar!

* Hanneke vE.

TaiJi en QiGong  kende ik al langer en ik heb er altijd interesse in gehad, (zo ook in andere vormen van Oosterse levenskunst, zoals het boeddhisme). De lessen bij Jolanda waren mijn eerste ‘live’ kennismaking ermee en hebben ervoor gezorgd dat ik het alleen maar leuker en interessanter ben gaan vinden. Ik heb scoliose, een kromming in mijn ruggegraat, waardoor ik pijnklachten en last van spierstijfheid/spierverkrampingen heb. Na een les QiGong bij Jolanda voelt alles weer in balans, los en lekker. Letterlijk en figuurlijk een “verademing”. Bovendien zijn de lessen supergezellig en brengt Jolanda alles met veel humor, persoonlijke benadering en verdieping. QiGong helpt me enorm, ik vind het superleuk en ben dan ook heel blij dat ik QiGong en Jolanda en haar lessen ben tegengekomen.

* Esther N.