Dit is een kort verslag van mijn studieweek TaiJi in Oostenrijk, in het dorp Schwarzenberg aB waar mijn Chinese leraren Prof. h.c. Sui Qingbo en medisch QiGong therapeute Du Hong Lena al vele jaren diverse opleidingen geven in TaiJi en QiGong. Hieronder lees je kort mijn ervaringen, vanaf vrijdag 4 oktober. Een paar foto’s zie je helemaal onderaan.

……………………………………………………………………………………….

Vrijdag 11 oktober

Jeetje, vandaag alweer de laatste trainingsdag. En dat voel ik ook, wat gebeurd er toch weer veel in zo’n week met je lichaam. Bijzonder. Vandaag lekker nog veel trainen, de koffer alvast een klein beetje inpakken en voorbereiden op de laatste avond met de groep. We hebben zojuist weer twee uur getraind van 7 tot 9 uur; langzaam doorlopen en veel correcties en aanwijzingen. Mijn vijf vinger schoenen doen veel stof opwaaien hier, ik krijg diverse vragen hierover en mensen zijn ook geïnteresseerd om ze te kopen. Marcel (van de schoenen) van Indoorski in Rotterdam moet de volgende keer maar meegaan misschien? 🙂 Ik train er thuis al veel op en heb er nu ook veel op getraind deze hele week en het is me heel goed bevallen. Ik merk dat mijn voeten steeds sterker worden, door het trainen maar ook mede dankzij deze schoenen. Je voeten worden gedwongen om veel te bewegen en breed uit te staan. Het principe van blootvoets lopen met de schoenen is geweldig.

Het ontbijt is weer lekker en we gaan zo meteen alweer eerder naar de sporthal om te stretchen en alles los te kloppen. Dus even wat andere oefeningen in plaats van de vormen oefenen.

Vandaag ligt de nadruk op alles waar we deze week de nadruk op hebben gelegd, dus de schouders en nek lang maken en ontspannen, borst openen en longen vullen, ellebogen draaien naar beneden, spiraalvormig draaien in je rug, bekken openen en kantelen, buik intrekken bij het terugtrekken, diep door je knieën, inademen naar je buik, voeten bewust afrollen en neerzetten, etc…. Alles tegelijk, heerlijk. Het regent buiten, dus we zijn de hele ochtend binnen in de sporthal. De waaier kan dan niet met z’n allen tegelijk gedaan worden en dit doen we dus in twee groepen. Van kijken leer je ook heel veel en we gaan een kwartier langer door. Nu heb ik net m’n lunch op. Straks ga ik een uur eerder naar de sporthal, ik wil Damo-zwaard met muziek oefenen en de correcties herhalen. Ik heb hier ook de ruimte in de sporthal, dus kan gaaaaan! Ja… en hierna is het dus flink oefenen thuis om al het geleerde niet gelijk kwijt te raken.

De middagtraining begint een uur vroeger en ook binnen omdat het regent. Georg had de sleutel van de sporthal en samen trainen we Damo-zwaard. Qingbo komt ook nog eerder en geeft wat aanwijzingen en zegt ook dat we het beter doen nu. Meer bewegen vanuit het lijf! Best lastig soms met zwaard. En als je deze vorm gedaan hebt staat het zweet gelijk op je voorhoofd. Jaja, met deze vorm van TaiJi kan je conditie opbouwen. Zeker als we hem een paar achter elkaar doen en stukjes eruit oefenen… ik voel mijn hartslag flnk tekeer gaan! Dan gaan we naar buiten, want het is nu droog en trainen we met de groep de stok-vorm. Maar op een gegeven moment wordt het toch te koud en gaan we naar binnen. Daar doen een paar mensen een demo. Lena, Ada en ik laten de waaiervorm in zijn geheel zien. Maar jeetje, Lena geeft vaart… we doen de vorm sneller dan normaal, heel dynamisch dus. Lekker ook. Met de groep doen we ook alle andere vormen nog en dan is het alweer 18.00 uur en tijd om afscheid te nemen. snik… maar ook weer fijn om naar huis te gaan, maar Raymond.

Zo, wat ik ga ik dit missen. De rust en de omgeving. Nu nog een leuke avond, dan rusten en een lange terugreis naar Nederland. Alleen met de trein, dat is ook weer een nieuwe ervaring voor me, met twee overstappen. Ik zal de wekker maar zetten, dat ik niet in slaap val op het station waar ik eruit moet… hihi… Nou luitjes… het was me een genoegen om dit blog te schijven. Ik hoop dat jullie er net zo van genoten hebben als ik. In ieder geval zag ik dat deze webpagina veel bezocht is bij de statistieken. Leuk… Tot een volgende keer maar weer zal ik zeggen…

Donderdag 10 oktober

We hebben geluk! Het is nog droog vanmorgen en we kunnen dus ook weer buiten trainen, maar eerst binnen. Vandaag ligt de nadruk op de heupen uitdraaien en je voeten goed afrollen, neerzetten en intrekken. Qingbo doet zijn schoen uit om te laten zien hoe zijn voet beweegt, dit is bij hem wel heel duidelijk te zien. Bij het intrekken van de voet zie je zijn voet duidelijk samentrekken naar het Nier-1 punt. Jaja, met TaiJi beweeg je meer dan zo op het eerste oog is te zien. Dat blijkt nu maar weer. Ook nu sta ik weer vooraan, vlakbij Lena. Dat is me goed bevallen gisteren.

Na de les buiten krijg ik van Lena te horen dat ik de correcties van gisteren goed heb begrepen en dat het beter gaat. Gelukkig. Ze geeft me nog twee tips, 1 daarvan is de ellebogen nog meer naar beneden toe houden. Het is echt hard werken hier hoor… hihi… Dan ga ik met Ada nog even naar de gemeente om de taxi te regelen voor de terugreis. Dat is nog niet zo eenvoudig, want degene die de ambtenaar wil bellen slaapt nog. Is het nog zo vroeg? Ja, best wel vroeg blijkbaar 🙂 Ik ga het later nog wel even met Christiaan bespreken. En dan gaan we alweer ontbijten. En… wauw, de zon komt iets door. Lekker!

We gaan weer eerder naar de sporthal waar Qingbo binnen zit met een kindje op zijn schoot van een van de leerlingen. En dan is hij helemaal in zijn element! Hij zingt Chinese kinderliedjes en wiegt het ventje heen weer. Het mannetje schatert het uit en heeft het enorm naar zijn zin bij Qingbo. Lena komt er natuurlijk ook gelijk bij om foto’s te maken.

Dan gaan we naar buiten waar Alexandria, Georg en ik aanwijzingen krijgen voor Damo-zwaard. Er is veel te leren. De training met de waaier is ook weer heerlijk, elke keer zie je weer iets waar je nog beter in kan worden. De laatste twintig minuten sluipen Ada en ik weg om verderop buiten de gehele stokvorm te oefenen. Toch lekker, zo’n maatje. Ada gaat dan nog iemand helpen door haar

te laten laten filmen met alle vormen, zodat diegenen thuis kan oefenen met de beelden. Ik loop dan terug door het bos naar hotel Bergkristal en ga alles klaarzetten voor de lunch met z’n 2’tjes. Hierna gaan we weer even rusten, lees ik een boek en voorbereid me voor op de dans-qigong wat Lena me gevraagd heeft te doen. De muziek en de geluidsbox liggen al klaar. Maar nu eerst… even relaxen en alle spieren tot rust brengen. Er gebeurd veel in zo’n week met zoveel trainen! Je lijf komt helemaal open, zo voelt het. Ik hoop hier nog vele jaren te mogen komen, want voorlopig ben ik nog niet klaar.

Nou, vanmiddag is een bijzondere middag. Ada wordt naar voren geroepen en Qingbo verteld haar verleden met longproblemen en wat QiGong en TaiJi voor haar gedaan hadden. En… dat ze haar studie-uren gemaakt had, het examen al eerder (net als ik) heeft gehaald en haar diploma nu dus kreeg. En dat voor de hele groep, ze verdient het echt! Het is een kanjer!

En daarna wordt ik naar voren getrokken en verteld Qingbo wat QiGong en TaiJi met mijn lichaam heeft gedaan en dat ik een eigen vorm ook gevonden in een dans-qigong. Hierna  kondigt hij aan dat ik deze dans-qigong ga uitvoeren voor iedereen. En dat doe ik na een korte introductie van mezelf en in het kort hoe ik tot dans-qigong gekomen ben. En na afloop… zijn er weer mensen met tranen in hun ogen! Heel bijzonder wederom. Lena verteld dan nog wat meer over de inmiddels al 6 jaar dat ik bij hun ben en wat mijn lijf voor veranderingen heeft doorgemaakt. Daarna gaan we gewoon weer lekker trainen. Verhalen en verdiepen.

Vanavond kijken we met de hele groep de film over de China reis; het is mijn film :). Op de foto zie je een klein gedeelte van de groep vanavond tijdens het diner. Heel leuk om te zien en horen hoe iedereen op de film reageert. Een succes en we lachen veel. Het is daarna nog heel gezellig met een paar die blijven hangen en ja… natuurlijk weer rondjes snaps! Hoe kan het ook anders in Oostenrijk en met zo iemand als Christiaan. Maar we sparen toch onze krachten voor morgen, de laatste dag en die avond wordt vast een bonte avond! We gaan dus al om 23.15 uur naar boven, ik ben toch best wel moe ook eigenlijk. Lekker slapie doen… Morgen gaat de wekker weer om 6 uur. En het slapen gaat steeds beter hier… hihi…

Woensdag 9 oktober

We zitten alweer op de helft! Het weer is helaas omgeslagen, het is nu bewolkt en dan ook gelijk een stuk kouder. Maar nog wel droog, dus we kunnen buiten trainen met warme kleding. De foto hiernaast heb ik als panorama gemaakt. Grappig, want in de tijd dat je dit opneemt als brede foto veranderen de bewegingen doordat zij door bewegen, wat je ook kunt zien. Nu lijkt het of ze allemaal wat anders doen. 🙂 Vandaag wordt de nadruk gelegd op de heupen en onderrug (nierengebied). We doen TaiJi-24 en -48 heeeeel langzaam. We worden zo nu en dan even uit elkaar gerukt door Qingbo, zo lijkt het als hij je beetpakt, om je te corrigeren qua houding. Waar ik op dat moment sta is er weinig ruimte en ik besluit om vooraan te gaan staan waar er meer ruimte is. Nu sta ik naast Lena, wat ook weer als voordeel heeft dat ik haar goed kan zien en haar bewegingen kan bestuderen. Dat dit andersom ook zo werkt merk ik later deze ochtend als ze na de les naar me toekomt en zegt dat ze heel goed naar me had gekeken hoe ik nu beweeg. Want ja, dat is natuurlijk ook alweer veranderd na China. Geweldig… ze geeft me persoonlijke tips waar ik op kan letten. Door mijn dansverleden en de lengte van mijn lijf zijn mijn bewegingen soms iets te groot, wat dus minder mag. Ze geeft als voorbeeld een elastiek aan je armen en lijf en dat je binnen die lengte en spanningsboog blijft. En dan niet alleen qua lengte, maar ook qua gevoel en weerstand! Het blijft altijd lastig; Chinezen die Duits proberen te praten en ik die niet veel Duits spreek en daar dus ook moeite mee heb, al gaat het heel goed volgens de Duitsers hier. Maar ik begrijp wat ze bedoelt, al is het niet gemakkelijk. Zeker ook omdat Qingbo altijd zegt ‘uitdijen’! Maar dit is meer van binnenuit en spiraalvormig bewegen met heel je lijf. Ik voel het ook! Met Damo-zwaard krijg ik ook nog eens persoonlijke aanwijzingen van Qingbo, onwijs tof! Hier kan ik wat mee en ik geef ook aan dat ze me vooral moeten blijven corrigeren. Straks ga ik eerder naar de hal om de correcties extra te trainen en te voelen hoe ik dit nog verder kan verbeteren, maar nu eerst weer even rusten. Wat is deze week toch weer leuk!

En ook de middag is weer super! Lekker trainen buiten met de groep, gelukkig blijft het droog. En met Ada train ik nog apart in de sporthal om ook film van onszelf op te nemen. Daar leer je nog het meeste van, om te kijken hoe je beweegt! Zo, nu gaan we zo weer lekker eten beneden bij Christiaan. Vanavond maak ik het maar niet zo bond als gisteravond, want Lena vroeg me om morgen mijn dans-qigong aan de groep te laten zien. Ja, dan moet ik wel helder zijn natuurlijk…, maar een wijntje kan ik niet overslaan… hihi… Laterrrrrrrr….

Dinsdag 8 oktober

De tweede studiedag is weer aangebroken en ook vandaag lijkt het een mooie dag te worden. Als we naar de sporthal lopen zien we nog sterren aan een heldere lucht, het is nog donker!

We trainen eerst binnen en krijgen uitleg over de meridianenklopper. Hoe je hem nog meer kunt gebruiken en waar hij zoal goed voor is. Qingbo is overigens met een boek bezig wat dit jaar nog gaat uitkomen als het goed is. Het gebruikelijke programma begint de komende twee uur weer; TaiJi-24 en TaiJi-48. Dit keer moeten we meer opletten op het strekken en openen van je armen en heupen. Tot in de kleinste details doet Qingbo het voor en doen wij het ook zo langzaam na. Jaja, TaiJi kan hard werken zijn hoor…! We trainen ook nog buiten met Lena waar inmiddels de zon weer is gaan schijnen. Qingbo neemt Ada aan het einde van de les even apart om haar nog meer uitleg te geven over de longen en hoe je die in de TaiJi kunt bewerken. Zij heeft hier al jaren veel problemen mee. Dat ze al zover is gekomen en hier zo staat te trainen is heel bijzonder te noemen. Dat heeft ze zelf voor elkaar gekregen met QiGong en TaiJi. Maar het blijft een gevecht. Ik ben zo trots op haar… ze doet het wel!!! Van haar vorderingen zou menig arts kunnen leren. We ontbijten en rusten nu even voordat we weer terug gaan en om 11 uur aan de waaier mogen beginnen.

Het is buiten met het trainen van de waaier behoorlijk warm. We oefenen en herhalen veel en Ada en ik gaan een kwartier voor het einde van de les bij het grasveld aan de andere kant de vorm even helemaal doen een paar keer. We lopen via het bos terug naar het hotel en gaan kijken bij een huis verderop. Daar hebben Ada en Carel vier maanden geleden met hun camper gestaan en Carel was zijn schoenen toen vergeten mee te nemen. Die stonden nog buiten dacht hij. “Het zal wel niet, dat ze er nog staan”, zegt Ada… “maar we gaan toch maar even kijken.”

Op de plek waar de camper had gestaan kijken we rond en dan zie ik ineens links van mij op een muurtje twee slippers staan. Ik roep “daaaaaar…. zijn dat de schoenen???” We gieren het uit! De schoenen zijn er dus nog! Nou, dat kan dus alleen maar in zo’n dorp als hier. Geweldig…

De wandeling is weer super lekker en wat een uitzicht en rust hangt hier toch! Weinig verkeer ook, alleen wat meer tractoren dan bij ons.

Nu even uitrusten voor de middagtraining. Weer even extra trainen voor Damo-zwaard ook. Ik heb zojuist aan Lena gevraagd of het mogelijk is om hier eind deze week examen in te mogen doen. Ze overlegd het met Qingbo… Aan de lunchtafel kreeg ik nog een WU van Audrey. Leuk! Ze had gezien op Facebook dat ik in Oostenrijk was en vroeg of ik 10 TaiJi-broeken voor haar mee kon nemen. Wow… of mijn koffer dat aankan en dan met de trein. Gelukkig is Georg hier ook en die ziet ze over twee weken… en… hij neemt de broeken nu mee. Geregeld! Leuk om weer van Audrey te horen. Ik heb je gemist meid… als je dit leest…:) Wat gaat de tijd toch snel. Gauw weer afspreken!

De middagtraining loog er niet om… en dat ook nog in de volle hete zon! En de avond… wauw… het leek na het rustige diner (op de foto) op DE bonte avond…! Een jonge meid uit de groep kwam met een idee: een of ander drankje met wodka, suikerklontje in de rum (80%) op een citroen en dan aansteken! Als het is uitgebrand de citroen opeten en de wodka opdrinken. Wooooooowwwww…. wat een Qi! Ook een muziekbox kunnen we aansluiten via onze mobiel plus Bluetooth en Duitse, Oostenrijkse en Nederlandse nummers worden voluit meegezongen! Voor nu… welterusten…

Maandag 7 oktober

De wekker gaat om 6 uur. Jeetje… niet zo best geslapen, dit bed is te zacht voor mijn rug. Even lekker stretchen dus voordat ik onder de douche spring. Ada tikt op de deur en ze staat met een kopje thee in de deuropening. Met een appeltje als vroeg ontbijt lopen we naar de sporthal. Het is heerlijk helder weer buiten en in het dal hangt een mysterieuze mist. We beginnen de dag met het eerste uur in de hal omdat het buiten nu toch iets te koud is. Het is de 3e opleidingsweek voor deze groep en TaiJi-24 kennen ze al helemaal en die doen we dan ook een paar keer achter elkaar met de nadruk op je borstkas (longen) openen. TaiJi-48 kent deze groep nog niet helemaal, maar het uitpluizen is voor mij ook weer eens goed om te doen. Elke keer leer je toch weer veel van de herhalingen. Het volgende uur gaan we naar buiten. Jeetje, de zon is fel en het is zelfs al warm! Heerlijk! Genieten dus… Als we klaar zijn na twee uur voel ik mijn lijf, ook nog na de training van gisteren waar ik toch wat dieper ben gegaan dan normaal met zoveel ruimte om me heen. Eenmaal weer terug in het hotel nuttigen we een heerlijk ontbijt op de kamer en doen nog even wat boodschappen voor de lunch straks. En dan is het alweer tijd om naar de volgende les te gaan: TaiJi waaier. Ben er weer klaar voor hoor…!

Wauw…, het wordt met het uur warmer hier. De les TaiJi waaier hebben we dus van 11 tot 12 uur buiten gedaan. Ik mocht in de hoek, net als twee anderen die de vorm ook al kennen, zodat als je omdraait er daar ook iemand staat die weet wat er komt. Ook hier weer blijkt dat het best zwaar is om elke beweging zo ‘slow’ en tot in de puntjes te trainen. Verdiepen en verbeteren. We lopen lekker in de zon weer terug naar het hotel voor een lunch.
Voordat ik ga liggen om alle spieren te ontspannen, geniet ik van de zon met een boek op mijn kleine balkonnetje. Het is zelfs bloedheet.

Straks weer verder trainen…

En het trainen was weer heerlijk, maar je merkt wel dat het de eerste dag is! Mijn lijf reageert en ik voel ruimte ontstaan, maar ook stijfheid. Heel apart telkens weer. We doen veel de TaiJi stokvorm. Steeds weer verdiepen en herhalen. Op een gegeven moment stappen Ada en ik uit de groep en lopen ergens anders de gehele vorm. En dan ook gelijk maar even Damo-zwaard oefenen en de gehele waaiervorm. Nou… en dan heb je na drie uur trainen wel een wijntje verdient toch? We eten dit keer samen op de kamer, Ada had nog iets meegenomen van huis. Het toetje eten we echter beneden… oeps… ik zondig nu… pannenkoek met ijs en chocolade. Het zal niet meer gebeuren, maar… oooooohhhhh wat is dit lekker! Het is weer onwijs gezellig aan een grote tafel met de leuke mensen. En ook met Christiaan er weer bij is het lachsalvo behoorlijk hoog te noemen. Met de twee Zwitserse vrouwen blijf ik als laatste over en Christiaan komt dan nog met een rondje noten likeur. Campe! Ja, dat kan je niet afstaan natuurlijk. Toch slaat de vermoeidheid toe en gaan we naar boven waar ik nog met Ada een glaasje thee drink en wat napraat over de eerste enerverende dag. En dan is het alweer bijna bedtijd, wat gaat de tijd nu al snel…

Zondag 6 oktober

We ontbijten weer op de kamer. Lekker hoor zo’n eigen keuken. Dan gaan we nog even naar Qingbo en Lena die inmiddels in de hal bezig zijn om alles neer te zetten voor de komende drie weken dat zij hier zitten. Na deze TaiJi week zijn er namelijk nog twee QiGong weken. Het weerzien is weer enthousiast, warm en hartelijk. We praten wat en Raymond neemt een TaJi stok en DVD mee voor een cursist van mij thuis; Hanneke. Zo, die hoef ik dus zelf niet mee terug te nemen in de trein over een week, scheelt weer. Ik zwaai Raymond uit, die weer teruggaat naar Nederland. Getver, zelfs na 34 jaar bij elkaar nog steeds een vervelend moment.

Ik ga terug naar de hal en krijg van Lena de sleutel zodat ik lekker alleen kan trainen en de hal kan afsluiten als ik klaar ben. Zo dan, ik maak er gretig gebruik van om zoveel ruimte te hebben. Met de zwaard- en stokvorm moet je jezelf altijd een beetje inhouden als je binnen en met meerderen traint. Maar nu… na een warming-up… hihaaaaa… ik ga VOLUIT en gebruik de HELE zaal! Het gaat net! Wat heerlijk! Nadat ik de vormen een paar keer gedaan heb en tussendoor veel stukjes beoefent, moet ik even stoppen, ik zweet me rot! Dus, even tussendoor wat rustige strek- en rekoefeningen. En daarna, nog een paar keer oefenen. Na twee uur trainen stop ik ermee, sluit ik de boel af en breng de sleutel bij Lena. Eenmaal terug in het hotel lunch ik lekker op de kamer, ga even lekker douchen en kom rustig bij van een heerlijke training.

In de middag doe ik rustig aan; ik slaap een beetje, ik lees een boek ‘Ki’, ik werk de website op de computer bij, heb diverse malen contact met Raymond, die onderweg is en gelukkig ook weer goed is aangekomen, en zorg dat Ada haar dekbed krijgt. Ada komt om 17.30 uur aan. We hebben elkaar al een tijdje niet gezien en de begroeting is dus heel enthousiast. Ik had haar ook nog niet verwacht. We slapen nu bij elkaar op twee kamers met een tussendeur. We kletsen beneden even bij met een wijntje erbij en schuiven aan bij anderen achterin het restaurantgedeelte waar we een hapje eten. Er zijn maar een paar Nederlanders en weer veel Duitsers, als het goed is een groep van 28 personen. Maar wel gelukkig ook hele leuke mensen die ik al uit andere weken ken en zelfs uit China. En degenen die ik niet ken, lijken me ook aardig. Dat belooft een gezellige week te worden. De officiële bijeenkomst is weer traditioneel grappig en daarna gaan we uiteraard weer terug naar Christiaan voor een afzakkertje waar we met een klein groepje veel lol hebben. Christiaan komt er uiteraard weer even bij zitten, dat wil hij niet missen! Wat een lol en gegiegel… hihi…

Zo, nu even wat eerder naar bed vanavond, want morgen om 7 uur moeten we al paraat staan in de grote hal om te trainen! Heerlijk, voor mij gelukkig niet onbekend… zo vroeg… 🙂

Zaterdag 5 oktober

Lekker ontbijt op de kamer, even wandelen in dit dorp en dan op weg met de auto! Lekker nog een relax dag dus, nog geen trainen. We rijden zo’n 10 minuten hier vandaan naar een onwijs mooi hotel met ook typisch Oostenrijkse chalets. We worden nieuwsgierig, maar je mag hier niet zo maar rondlopen. We vragen dus een rondleiding. Waaaaaauw, zo mooi hier! We lopen onder begeleiding rond en krijgen te horen wat waar is. Bij een 4-persoons chalet mogen we naar binnen en kijken onze ogen uit. Niet normaal, zo luxe! Een eigen sauna, een los bubbelbad bij een raam, mooie badkamer, zitkamer met typische houten hoekbank, een moderne keuken en boven twee grote slaapkamers. Alles met het gezellige en bekende houtwerk. We hebben allang de prijs gezien, maar doen net alsof we heel geïnteresseerd zijn! Beetje duur!!!!! Zo’n 185 euro per nacht per persoon! Daar kunnen we veel andere leuke dingen voor doen! Maar wel heel leuk om zo rond te mogen snuffelen! Hihi…

We gaan verder en bezichtigen twee uitkijktorens in de buurt. Getver!!!! Wat hoog! Mijn hoogtevrees komt weer boven, maar ik zet door en ga in beide torens helemaal naar boven! Wat een uitzicht naar de bergen en een groot meer bij Tsjechië! Geweldig! Het is ook schitterend helder weer met zon! Hierna gaan we naar Waldkirchen, lekker lunchen en wandelen in deze leuke stad net over de grens van Duitsland. De lunch is in een typisch Duitse Oostenrijks restaurant: veel hout, bediening met Tiroler jurkjes en veel worst! We kijken wat rond in de stad en kopen een kleine standaard voor mijn camera. Die was ik kwijt geraakt. Dan maken we door de bergen een wildemans rit met veel hoogteverschil en slingerpaadjes! Via een supermarkt, voor boodschappen, rijden we weer terug naar het hotel Bergkristall. Zo… Nu ff een borrel… voordat we straks gaan opfrissen en weer eten!

Wat brengt de avond? ……… Christiaan heeft weer een heerlijke maaltijd voor ons. En een lekkere wijn erbij… wat wil je nog meer? Inmiddels zijn er weer twee cursisten al aangekomen die ik ook ken. Leuk, het wordt dus steeds gezelliger. De avond is weer gezellig met vele verhalen en ontmoetingen. We horen dat Lena en Qingbo vanmiddag zijn aangekomen na een lange en vermoeiende rit met veel regen. Jeetje, hier was het super mooi en zonnig weer. Ik stuur Ada nog een sms dat ze de komende week bij mij op de kamer kan slapen. Ze had nog geen kamer en alles zit vol hier in dit kleine dorp. En ik heb er toch twee met een keuken, dus…. Raymond gaat morgenochtend ook weer weg. Wel grappig weer met Ada, dit is net als toen we elkaar voor het eerst ontmoetten hier. Toen kon ze ook geen kamer meer krijgen. Het verschil met toen is dat ik Ada inmiddels wel heel goed ken en dat we dus samen een leuk weekje tegemoet gaan met elkaar…

Vrijdag 4 oktober

We gaan zo op weg… lekker vroeg in de morgen nog. Het weer is gunstig om te rijden.

En we zijn er! Het voelt als thuiskomen, de sfeer is zo anders hier. Ik ben de tel kwijt geraakt hoe vaak ik hier geweest ben! Christiaan van het hotel stond toevallig buiten en het weerzien was weer zo hartelijk. Eerst een grote bier dus en bijpraten met z’n 3’en! Hè, gezellie…

De kamer is klaar, de spullen zijn uitgepakt en zo meteen een lekker visje eten! Dat kennen ze hier wel: Goed eten!

Ben ik weer… Het visje was heerlijk! Het was ook druk beneden bij de bar met lokale bevolking. Je moet hier geweest zijn om te begrijpen hoe dit dan hier is. Geweldig… zelfs de inmiddels bekende ‘holbewoner’ was er met zijn vrouw! Hilarisch! En zo gezellig, alsof je hier jaren in de tijd terug gaat. Echt leuk en gemoedelijk. Dit alles aanschouwen is een feestje en de verhalen en moppen van Christiaan ook weer. Een geslaagde avond dus… en dan slaap je ook lekker. Zelfs als je om 3 uur wakker wordt van de muziek beneden. Gezellie…