Edwin L.

Ik ben geboren in Rotterdam, getrouwd met Joan en vervolgens in Zeeland gaan wonen. Echter, de heimwee naar Rotterdam deed ons besluiten om ergens tussen Rotterdam en Zeeland, in dit geval Steenbergen, te gaan wonen. Sinds een aantal jaren zijn we weer terug in Rotterdam. Dat we terug zijn heeft er ook mee te maken dat ik ging inzien dat ik niet gelukkig werd van het materiële; dat vrijstaande huis met die grote tuin en leasebak voor de deur. Ik creëerde een hoop stress om het allemaal in stand te houden. We namen de stap om het anders te gaan doen. We kozen voor de bedrijvigheid van een omgeving als Rotterdam, waar je ook meer onder de mensen bent, lekker uit eten kan, een terrasje kunt pakken, noem maar op. Hoe die weg ging, en wat ik nu als NLP trainer en Teamcoach doe, vertel ik verderop. Maar eerst:

Hoe ik bij QiGong kwam!

Ik geloof erin dat bewustwording van lichaam en geest belangrijk is. Met mijn ontdekkingstocht naar binnen merkte ik dat ik hierin iets fysieks miste. En dan bedoel ik niet sporten, want dat is veel Yang. Nee, ik had fysieke Yin nodig. Ik deed eerder al aan yoga en mindfulness, maar merkte dat ik daar toch ook teveel mijn best in deed en zelfs blessures opliep. Niet de bedoeling natuurlijk. Bij QiGong gebruik ik dit uurtje om mezelf in balans te brengen. De weg naar binnen is net zo belangrijk als de weg naar buiten. Daarbij vind ik het belangrijk dat ik goed voor mezelf zorg. In de vaart van alledag vergeet ik dat nog weleens en schiet het erbij in omdat ik de primaire drijfveer heb om naar voren te gaan. Vanuit inspanning dus. Dat uurtje QiGong heb ik dus echt nodig voor mezelf en leert me fysiek te ontspannen. In de les praat ik niet veel en doe zelfs vaak mijn ogen dicht, dit doe ik om beter te kunnen voelen en de stilte in mijzelf te vinden.

Wat leer je zoal van QiGong?

Ik ben blij om op deze QiGong-les te zitten. Jolanda geeft goed les en is serieus met haar vak bezig. Normaal gesproken ben ik geen makkelijk persoon om in een les te hebben, vooral als ik zie dat het beter kan. Hier voel ik mij op me gemak en op de juiste plek. Mijn ervaring is dat je niet zozeer iets leert uit een boek of cursus, maar wat je ermee doet in je leven. Ik heb een mooi vakgebied, wat NLP heet en vele theorieën en oefeningen kent. Als je deze leerstof echter niet integreert in je leven dan heeft het geen waarde. Ook Jolanda zegt vaak in de les: ‘Hoe wordt alles wat je leert een levensstijl?’ Ik gebruik de QiGong-techniek, bijvoorbeeld je lijf langer maken, ook bij mijn baantjeszwemmen in het zwembad. Ruimte tussen de gewrichten brengen helpt mij om de dag beter door te komen. En zo kan iedereen zijn eigen QiGong integreren in hun dagelijkse bezigheden. 

Hoe ging je van Yang naar Yin?

Mijn schooltijd rondde ik af met een middelbare beroepsopleiding. Ik ging daarna werken in de financiële dienstverlening waar veelal hoger opgeleide mensen rondliepen. Ik was in die tijd heel ambitieus en doelgericht en wilde veel presteren. Ik heb in de avonduren diverse bachelors diploma’s gehaald om, voor mijn gevoel, iemand te zijn. Ik groeide van specialist naar manager met de bijbehorende eerder genoemde materiële zaken. Op mijn 30e kreeg ik steeds meer de gedachte: Wie ben ik nou eigenlijk en waarom ben ik hier? Ook doordat ik fysieke problemen kreeg, zoals een hartinfarct en rugklachten. In die periode ben ik diverse opleidingen gaan volgen op het gebied van persoonlijke groei en bewustzijnsontwikkeling. Ik bezocht leraren in het binnen- en buitenland. Ik wilde antwoord op die twee vragen: Wie ben ik en waarom ben ik hier? 

Wie ben je uiteindelijk geworden?

Wat mij in mijn werk niet meer aansprak was; dat het altijd alleen om geld leek te gaan. Wat ik wel heel leuk vond was om mensen van A naar B te begeleiden. In mijn zoektocht naar hoe het anders kon leerde ik ook andere mensen kennen met andere inzichten. Zo kreeg ik een keer een uitnodiging van iemand bij een grote bank die zei: “Joh, je zit toch thuis en hebt veel ervaring op het gebied van ondernemerschap en financiële planning. Ik heb mensen waar ik leiding aan geef die moeite hebben met de vertaalslag naar de praktijk. Waarom kom je niet eens langs om daar iets over te vertellen?” Dus ik dacht ‘waarom ook niet’ en deed het! Ik merkte dat ik de training vanuit een bepaalde ontspanning gaf en aan het einde van de dag waren de mensen enorm enthousiast. Ik had er zelf ook enorm van genoten en kwam erachter dat dit dus ook werk kon zijn. Ik heb me direct na die ene trainingservaring, ingeschreven bij KvK als trainer. Ik wist gewoon, ergens diep van binnen, dat dit de richting was. Daarna zijn de meest wonderlijke dingen op mijn pad gekomen en mag ik nu met veel plezier allerlei mensen coachen en trainingen geven. Hoe leuk is dat! 

Terug naar alle ervaringen