april 2011

De laatste les van deze workshop, van zes lessen in totaal, was op vrijdag 10 december 2011. Het was wel duidelijk dat iedereen het enorm naar hun zin heeft gehad. Het kreeg een vervolg en wel vanaf donderdagavond 7 april 2011. Zie hieronder ook enkele ervaringen van deelnemers van de workshops.

Vast lesuur Dans-QiGong vanaf april 2011
Dans QiGong is een hele nieuwe vorm met mijn eigen choreografie van dans- en QiGong-bewegingen. Deze dansvorm ontstond begin 2009 omdat ik eens wilde kijken of het mogelijk was om mijn vroegere passie dans te kunnen combineren met mijn nieuwe passie TaiJi en QiGong. Vanuit gevoel en passie ontstond deze dans. Nu is het dus voor iedereen mogelijk om deze vorm te beoefenen. Mijn Chinese leraren stimuleren het ook. De dans doet iets met jezelf, maar ook met de mensen die het zien. Het is bijzonder. De dans is op hele mooie muziek wat je gevoel en expressie nog verder versterken. Je leert deze dans te dansen op Qi (energie) en in een vastgestelde choreografie. Het is bewegen vanuit je hart, met gevoel, souplesse en luchtigheid. Je krijgt er enorm veel energie van. Je kan ook zo instromen!

Eerste dansgroep bij de workshop
De eerste groep cursisten die in deze workshop meedeed was heel divers. Er waren twee moeders die hun dochters meenamen, een cursist met een beroepsopleiding Shiatsu massage waarbij QiGong heel goed aansluit, een verpleegkundige IC, de jongste cursist was 7 jaar en een jonge meid van 16 jaar die op de Havo voor dans zit bij Codarts. Diversiteit alom dus! En het allerbelangrijkste… het klikte en ze vonden het allemaal leuk!

Hieronder enkele reacties:

Emma
Ik zit op de Havo voor Muziek en Dans bij Codarts. Dans-QiGong is heel anders dan wat ik met dansles op school krijg. Andere bewegingen, houdingen en andere ideeën erachter. Wat in de ballet- en moderne lessen niet mag, mag wel bij QiGong en andersom. Bijvoorbeeld bij Dans QiGong gaat het meer om bewegen vanuit en met energie, en bij ballet en modern gaat het juist heel erg om de spierkracht. Wat ik er ook van geleerd heb is hoe je emotie kan gebruiken in je dansen. En dat hou ik nu ook in gedachte als ik in de dansles sta. Het gaat veel beter nu.

Hanneke:
Vanaf het eerste, telefonische, contact had ik al zin in de QiGong dans, het sprak mij aan. Waarom wist ik toen nog niet. In vergelijking met dans ben ik met de QiGong nog maar kort bezig. Wat ik merk is dat de beweging fysiek minder belastend is omdat hij vanuit een ander principe uitgaat. Ik merk wel dat ik moet wennen om vanuit ontspanning te bewegen, dat valt meer op in de dans. De combinatie van dans met QiGong bevalt mij goed. De dansbewegingen staan niet ‘haaks’ op de QiGong bewegingen. Wat ik als prettig ervaar is het tempo. De laatste jaren dat ik dans(ballet-)les had kreeg ik steeds meer moeite met snellere tempo’s! Ik kon voor mijn gevoel de beweging niet uitwerken, hier heb ik dat gevoel niet. Het voelt daardoor bij mij natuurlijk(er) en dus prettiger aan. Ik ben zeker van plan om straks in 2011 bij het vaste uur Dans QiGong deel te gaan nemen, veel te leuk om niet te doen!

Ellen:
Ik vond het hartstikke leuk, maar ook best moeilijk om het in zes lessen te leren omdat je het ook op gevoel moet doen en niet kan tellen. Zes lessen vonden we dus eigenlijk te weinig. Ik vond het een verrijking naar de QiGong toe, omdat je het onder andere nóg meer vanuit ontspanning gaat doen. Kortom: Gaaf! En leuk en zeker de moeite waard om mee verder te gaan.

Kathy:
Ik heb veel geleerd van de ‘andere’ benadering van dans: het dansen met energie, met gevoel. Ik heb zelf twintig jaar gedanst en ook jarenlang toneelgespeeld, en toch merk ik nu dat ik aanvankelijk mijn inlevingsvermogen niet in de dans heb toegepast. Ik heb voornamelijk geleerd om ’technisch’ te dansen. Ik vond de workshop heel leerzaam, en gewoon lekker om te doen!