Fighting Venlo 2014 werd voor de 1e keer door PWKA in Europees verband georganiseerd. Het was een evenement met Wushu kampioenschappen en Taiji Bailong Ball Europese Kampioenschappen met daarnaast ook TaiJi wedstrijden en in de avond Thai-boxen. Het gezelschap was behoorlijk internationaal, sporters uit Italië, Hongarije, Duitsland, Frankrijk, Rusland en uiteraard Nederland.

Zelf was ik toeschouwer en kwam mijn LaoShan collega’s aanmoedigen. Ik was nog nooit bij een toernooi geweest en wilde dit wel eens meemaken. De diversiteit van sporten was heel leuk om te zien, zeker de kinderen die hun staaltje Wushu technieken toonden. Echt geweldig, er zaten behoorlijke talenten tussen! TaiJi kwam later in de middag aan bod, er waren vond ik helaas wel te weinig deelnemers. Maar er zaten  een paar hele goede TaiJi’ers tussen die op hoog niveau hun vormen lieten zien. Heel leerzaam om naar te kijken. Het wachten totdat iemand aan de beurt was vonden we allemaal wel heel lang duren en de digitale jurering ging ook niet helemaal vlekkeloos. Maar het was dan ook de eerste keer en dat is dan toch weer knap, want het is best lastig.

Van LaoShan was Sui Xiaofei  jurylid bij de Europese TaiJi Bailong Ball kampioenschappen waaraan ook de Nederlandse delegatie aan deelnam met onder andere Lia uit Barendrecht. Manuel en Harald deden namens LaoShan mee aan de TaiJi wedstrijden. Het was voor de deelnemers lang wachten, laat staan een lange zit als je zelf niets doet! Maar het was de moeite waard om eens te kijken. Manuel en Harald hebben mooie gouden en zilveren medailles meegenomen naar huis, maar het voornaamste is nog wel dat we hier met z’n allen van leren.

In het begin van de avond gingen we met een grote groep van LaoShan uit eten bij de Chinees, dat kon je verwachten met een Chinees als leider… Het was heel gezellig om iedereen weer te zien en te spreken. De tafel waar we aan zaten leek wel een reünie van China te zijn, met Xiaofei, Georg, Manuel, Raymond, de Luxemburger en ik dan. Heeeeuuuuuuuhhhh werd weer meermalen uitgeroepen als we voor de zoveelste keer proostten, een Chinees gebruik. Gelukkig geen Gānbēi!

Het avondgala met de demo TaiJi Bailong Ball en Thais Boxen was even leuk om kort te zien, maar dat vechten is niets voor mij. De vrouw in de eerste wedstrijd moest na de (verloren) wedstrijd gelijk naar het ziekenhuis hoorden we. Die had een behoorlijke trap gekregen, maar was toch nog doorgegaan. Jaja, hier gaan ze dus behoorlijk OVER grenzen heen. Geef mij maar het vreedzame TaiJi waarbij je jezelf beter en sterker kunt maken zonder blessures en vooral ook veel plezier aan beleeft. De naborrel in het kasteel waar we sliepen was super gezellig met een select clubje wat later uit de hand liep met een volle bak gezellige en internationale mensen.

De locatie was geweldig, een groot kasteel wat tot het jaar 2000 een klooster is geweest en nu omgebouwd is tot evenementenpark. Ze hebben er nog maar net een kasteelboerderij bij gebouwd en zijn nu met een grote hal bezig waar zo’n 2.000 man in kan voor allerlei trainingen. Het is er een onwijs leuke sfeer met ook een hele leuke leiding. Hij kwam er ook gezellig bijzitten die avond en vertelde ons het ontstaan van deze mooie locatie. Kasteel de Berckt in Baarlo, het is een aanrader!