Zelf heb ik altijd van jongs af aan heel intensief gedanst tot eind in mijn 30. Het was mijn passie en ik genoot er met volle teugen van. Een paar keer in de week trainde ik wel en had ook optredens tussendoor. Geweldig, wat vond ik dat heerlijk om te doen! Ik kon mijn energie en alles erin kwijt. Maar ik ging vaak te ver blijkt nu achteraf, ik ging over mijn grenzen heen. Dat komt bij veel mensen bekend voor waarschijnlijk. Toen ik een keer door een spagaat heen knakte en daar niet de juiste aandacht aan heb gegeven begon de ellende. Na twaalf jaar kwam ik er achter dat mijn heup scheef stond, mijn Achilles verhard was met een knobbel achterop, mijn tenen versleten, ik een slechte rug had en een dreigende nekhernia. Niet niks! Ik moest dus met pijn in mijn hart stoppen met dansen! Maar stilzitten kan ik niet en ik ben toen gaan zoeken naar een alternatief! Eerste kennismaking met QiGong De eerste week QiGong in Oostenrijk! Wauw, die zal ik nooit vergeten. Het was in januari 2008! Samen met een vriendin reisde ik met de supersnelle trein en kwam, redelijk vermoeid door de reis, aan in Schwarzenberg aB. Dit is een klein dorp net over de grens bij Passau. We waanden ons hier gelijk een aantal jaren terug in de tijd, heerlijk rustig en zo gemoedelijk. De kennismaking met de Chinese leraren Sui Qingbo en Lena du Hong was warm en hartelijk.  Het begon dus goed. Na de eerste lesdag waren we lichamelijk gebroken en voelden overal spieren die we nog nooit gevoeld hadden, je bent dan ook een hele dag aan het trainen. Maar het gekke was dat we eigenlijk niet moe waren, maar juist heel veel energie hadden. Die eerste avond in bed voelde ik golvende bewegingen door mijn benen heen gaan van de energie, niet normaal! Deze eerste week was heel intensief, maar ook zo verhelderend! Ik wist toen al dat ik hiermee verder wilde gaan en ik heb me toen ingeschreven voor de gehele opleiding, wat vijf weken lessen volgen inhield over 1 jaar verdeeld. In de vijfde week deed ik examen en kreeg een mooi diploma met Chinese stempels. Dit betekende echter niet dat ik toen klaar was! Integendeel, toen begon het pas! Wat is QiGong? De meesten hebben geen idee natuurlijk wat QiGong is! Je kan het eigenlijk het beste vergelijken met TaiJi. Het verschil zit hem in het herhalen van de beweging en dat je bij QiGong maar 1 vierkante meter ruimte nodig hebt. Met TaiJi beweeg je heen en weer door de ruimte en doe je bewegingen opvolgend wat voor sommigen ook best lastig is om te onthouden. Met QiGong blijf je op één plek staan, je verplaatst je dus niet, behalve soms even je voet dan. Met QiGong herhaal je ook de bewegingen een aantal keer achter elkaar. Dus één beweging doe je zo’n zeven keer, waardoor je dus ook meer tijd hebt om de beweging te gaan leren begrijpen. De grap is dat je leert om met zo min mogelijk kracht zoveel mogelijk beweging in je lijf te krijgen door je Qi (energie) te gaan gebruiken. En dus ook minder snel moe bent. Maar het allerbelangrijkste is, dat ik het leuk vind om te doen.