yoga Hoe vaak hoor je het niet om je heen: “Ja hoor het gaat goed, DRUK! Wat gaat de tijd toch snel hè!” Hoe vaak vraag jij aan een ander hoe het écht met hem/haar gaat en hoe goed kan je dan luisteren? Hoe vaak erger jij je aan lange rijen voor de kassa of in het verkeer?  Wordt het niet tijd dat we hier eens iets aan gaan doen? Ik zou het geen goed voornemen willen noemen, maar gewoon een bewustwording die langer stand houdt dan een goed voornemen! Hoe klein zijn wij? Vrijdag 21 december 2012 was de meest besproken dag, een nieuw tijdperk of het einde der tijden? Op deze datum stond de aarde op één lijn met de zon en het centrum van het melkwegstelsel. Een cyclus van 26.000 jaar begreep ik, waarbij zonnestormen de aarde volledig uit balans zouden kunnen brengen? Of is er dan toch een nieuw tijdperk aangebroken? Als je dit soort verhalen leest, maar ook ziet hoe machtig en groot het heelal en de natuur is… wat zijn wij dan toch klein! En waar maken wij ons dan druk over? Op 15 juni 2011 was ik na 32 jaar mijn grote liefde en partner bijna kwijt! Na vier dagen en nachten in spanning, of hij nog wakker zou worden en zo ja hoe, kon ik wel janken van geluk! Het gaat nu weer goed… maar ons leven heeft  wel meer betekenis gekregen en is niet meer zo vanzelfsprekend. Het is niet altijd gemakkelijk, maar we blijven altijd zoeken naar de positieve insteek. We zijn zelfs in mei 2012 getrouwd. Als je leven zo op zijn kop komt te staan dan ga je anders kijken naar je omgeving en meer nadenken over wat echt belangrijk is. Het klinkt cliché, maar het is wel zo! Loslaten Als ik nu bijvoorbeeld in een rij sta voor de kassa kijk ik rustig om me heen en probeer me niet te ergeren. Ik denk aan de QiGong en voel hoe ik op mijn beide voeten sta, hoe ontspannen mijn lijf is en of ik mijn schouders niet teveel heb opgetrokken. Waarom zou ik me druk maken denk ik dan. Ik adem rustig en diep in naar mijn buik en ontspan mijn bekken. Als ik zin heb maak ik een praatje met iemand naast me en anders observeer ik alleen maar en zie hoe anderen zich ergeren. Jeetje wat zonde! En waarom? Tijd? Maakt die vijf minuten nou echt zoveel uit? Misschien is het wel een gemiste kans om iets leuks te ervaren. Laat eens lekker los en probeer het leuke te zien. Wordt niet zo snel boos als iemand eens een foutje maakt in het verkeer en zwaai gewoon eens naar die automobilist naast je in de file! Het lukt mij echt ook niet altijd, maar wel vaak… en het voelt zo’n stuk beter om je niet zo druk te maken. Niet denken, gewoon doen…