Over…

img_9544-1

Over Jolanda Wennink (Vijgenboom)

Hierboven op de foto met onze lieve hond Vino, een Cocker Spaniel. Genieten…

Na de MTS voor Mode en Kleding, een paar jaar op kantoor, een eigen Modestudio in ballet- en theaterkleding, ben ik nu als communicatie assistent werkzaam bij Portbase en geef les in QiGong en TaiJi. Na jarenlange ervaring in dans, TaiJi en QiGong maakte ik in 2010 ook een eigen Dans-qigong. Ik ben geboren in Rotterdam, getogen in Den Haag en woon nu (na eerst een paar jaar in Rotterdam) samen met mijn grote liefde Raymond in Barendrecht.

Passie

Bewegen op muziek is mijn passie. Vanaf mijn 10e jaar kwam ik in een demonstratiegroep terecht met verschillende dansvormen, later heb ik ook even de ervaring met lesgeven mogen meemaken bij de onwijs leuke dansschool K’dans in Zwijndrecht. Een aantal jaar terug had ik echter een paar hele vervelende chronische blessures (door zelf over teveel grenzen heen gegaan) die me, met pijn in het hart, dwongen om te stoppen. Ik heb onder andere artrose in mijn voeten. Om dit soepel te houden is bewegen voor mij heel belangrijk. Na een zoektocht kwam ik terecht bij de TaiJi-les van Chris de Korte en later bij Hettie v.d. Broek, bij Fonchi en bij Sui Qingbo en Lena du Hong. Ik leer nog elke dag bij. Door TaiJi en QiGong ben ik voor een groot deel van mijn blessures en (pijn)klachten afgekomen. Ik dans zelfs weer met een eigen vorm dans-QiGong en -TaiJi, heerlijk.

Docentenopleiding QiGong en TaiJi

TaiJi sprak mij gelijk aan. Ik had weer iets gevonden wat ik écht leuk vond en ik wilde meer. Daarom begon ik met een docentenopleiding QiGong die een dik jaar duurde. Deze opleiding wordt gegeven via het LaoShan-Zentrum met Professor Sui Qingbo en QiGong-therapeute Lena du Hong in het dorp Schwarzenberg am Bohmerwald te Oostenrijk. Een bijzondere ervaring waar ik heel veel van heb geleerd en nog steeds. Daarna ben ik met de vervolgopleiding TaiJi begonnen met onder andere zwaard, stok en waaier. Ik blijf elk jaar bijleren bij Lena en Qingbo. En ze komen ook 1 keer per jaar naar Nederland.

Lesgeven

Met het lesgeven leer ik zelf ook veel. Het is leuk om te doen en met deze sport raak je eigenlijk nooit uitgeleerd en kan je jezelf steeds verder verdiepen. Het is dus nooit saai! Kijk voor de lessen bij tabblad Lessen. Daarnaast organiseer ik soms ook workshops. Met TaiJi en QiGong voel ik weer diezelfde passie die ik altijd voor het dansen voelde. Dat enthousiasme probeer ik ook in mijn lessen over te brengen.

 

 

Zo goed als geen blessures meer

Met TaiJi en QiGong kunnen blessures voorkomen worden omdat je nòg beter je eigen grenzen leert kennen en op een andere manier je lijf en je energie gaat gebruiken. Overbelasten doen we allemaal, maar het mag niet te lang duren. Ik heb zelf ondervonden hoe sommige blessures zijn verminderd en anderen zelfs zo goed als verdwenen zijn! Boven verwachting van de doktoren! Mijn rug, nek en houding zijn gigantisch verbeterd, wat ik zelf voel maar ook bevestigd kreeg van mijn fysio Edwin v.d. El. De overbelaste versleten gewrichten in mijn voeten zijn soepeler geworden en doen nagenoeg geen pijn meer. Door intensieve beoefening van TaiJi en QiGong is de hallux valgus bij mijn grote teen geslonken en ik ben, tegen verwachting in, gestopt met bloeddrukpillen. TaiJi en QiGong is een deel van mijn leven geworden. Het elke dag trainen is ook absoluut geen moeten, maar juist heerlijk om te doen en een gemis als het even niet uitkomt. Het is voor mij net als je tanden poetsen, dat doe je ook gewoon elke dag. Ik besef en voel nu beter waar mijn grenzen liggen en kan daar op een andere manier mee omgaan.

We worden allemaal ouder

Uiteraard ontkomen we allemaal niet aan het ouder worden met alle bijkomende kwaaltjes en gevolgen, maar met TaiJi en QiGong kan je het wel een stuk aangenamer maken voor jezelf. Wil jij je ook (weer) lekker in je vel voelen zitten en heb je behoefte aan geestelijke en lichamelijke balans? Kom dan een introductieles meedoen.

Enkele ervaringen van cursisten die de TaiJi en QiGong beoefenen staan bij tabblad Ervaringen.